RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer foreldre mot influensa

Sist oppdatert:
Vær på vakt hvis det ser ut som barnet har fått influensa, advarer overlege. Fem barn og unge fryktes døde av sykdommen.

Overlege Øistein Løvoll ved Folkehelseinstituttet sier at det ikke finnes noen holdepunkter for å si at årets influensa er farligere enn tidligere influensaepidemier.

- Det er svært viktig at vi finner årsakene til dødsfallene. Men foreløpig blir det spekulativt å si at influensaen er årsaken, sier Løvoll til TV 2 Nettavisen.

Kan skjule andre sykdommer
Likevel ber han foreldre være svært oppmerksomme hvis barnet deres blir rammet av influensalignende sykdommer. Årsaken er at influensa kan «maskere» andre, farligere sykdommer.

- Barnet kan for eksempel ha fått hjernehinnebetennelse som ganske fort kan utvikle seg dramatisk. Derfor bør alle foreldre med febersyke barn være på vakt, spesielt det første døgnet. De bør for eksempel sjekke barnet om natten, sier overlegen.

- Bør foreldrene se etter noe spesielt?

- De bør ta kontakt med lege hvis sykdomsforløpet blir uvanlig verre. Det er viktig å vurdere almenntilstanden og eventuelle utslett. Hvis de får dårlig kontakt med barnet, bør de ta det alvorlig, sier Løvoll som er opptatt av at mor og far bør lytte til magefølelsen.

Fortsatt smittefare
Influensaepidemien er på retur i Vest- og Nord-Norge, mens den ennå ikke har nådd toppen i resten av landet.

- Det er mulig vi når epidemitoppen i jula, i jula eller like etter, sier Løvoll.

Myndighetene vet ikke hvor mange som dør av influensa hvert år, skriver VG. Influensavirus er ikke med på listen som helsepersonell er pålagt å varsle myndighetene om. Årsaken er at influensalignende symptomer er lite spesifikt, det vanskelig å gi noen entydig definisjon på hva som skal varsles.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere