*Nettavisen* Nyheter.

Advarer foreldre mot motenavn

Foreldre som ønsker sjeldne navn til sine søte små bør likevel være forberedt på å møte mange andre smårollinger med samme navn. For også navn er en motesak. Sjekk hvilke navn som er på popularitetstoppen for øyeblikket.

23.09.03 18:12

Navn som inntil nylig har vært ganske uvanlige, kan nemlig ha havnet på popularitetstoppen, og forfatteren av boka "Fornavn - Norsk navneleksikon", Birger Sivertsen, advarte mot dette fenomenet da han i Trondheim tirsdag presenterte den nye boka for pressen, melder NTB.

Hvis man bommer, kan det hende at poden møter fire andre med samme navn i barnehagen.

Sivertsen oppfordrer foreldre til å følge med i hvilke navn som begynner å bli populære, dersom de vil at barnet skal ha et navn "utenom disse bølgene".

Andrine og Sander

Ifølge Birger Sivertsen har forekomsten av 104 kvinnenavn og 59 mannsnavn har økt med mer enn 20 prosent i perioden fra 1997 til 2002.

Andrine og Sander er de navnene som har økt mest de siste årene. Fra 1997 til 2002 økte tallet på små Andriner med nesten 400 prosent, og i 2002 var 845 personer med Andrine som første eller eneste fornavn.

I 2002 var 3240 personer i Norge med navnet Sander.

Kongelig

Angelica er også i gruppen navn som har økt mest siden 1997.

Andre navn med sterk økning er Embla, Emilie, Natania og Tatiana. Det samme gjelder guttenavnene Casper, Felix, Mathias med og uten h, og Oscar med c.

5500 navn

Det nye navneleksikonet inneholder bortimot 5500 fornavn, med opplysninger blant annet om navnets opprinnelse, betydning, antall navnebærere i 2002, bruken av navnet i historisk perspektiv, og eventuelle popularitetsbølger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.