RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot all mykost

Sist oppdatert:
Mattilsynet ber gravide holde seg helt borte fra mykost etter at to fostre døde. - Bare spis, forteller Matportalen.no.

- Gravide skal ikke spise mykost som camembert og brie, selv om den er pasteurisert, sier seksjonssjef Christoffer Nilsen i Mattilsynet til Nettavisen.

Han viser til at lagring av osten i kjøleskap fremmer veksten av listeriabakterier – selv om osten er pasteurisert.

Uttalelsen kommer etter at to fostre døde av listeriabakter ved Rikshospitalet. Moren hadde spist listeriainfisert mykost.

Sprikende råd
Uttalelsen fra seksjonssjefen står i sterk kontrast til rådene som gis gravide på Mattilsynets egen nettside Matportalen.no.

Der heter det at ost kan inntas såframt den er laget av pasteurisert melk.

Redaktør for Matportalen Hanne Røvig Schjold vil ikke kommentere saken overfor Nettavisen, og henviser videre til Randi Edvardsen, som også er seksjonssjef i Mattilsynet. Edwardsen forklarer at Matportalen kommer med Mattilsynets offisielle råd. Hun vil ikke kommentere Nilsens uttalelse, men fraråder heller ikke gravide å innta mykost.

- Jeg vil anbefale folk å følge Matportalens råd. Inntil det er gjort nye vurderinger er det disse man bør forholde seg til, sier Edvardsen.

Hun understreker at Mattilsynet tar listeria-smitten på Rikshospitalet svært alvorlig, og at det nå må kartlegges om Matportalens råd holder vann.

- Mattilsynet i samarbeid med Folkehelseinstituttet holder nå på å undersøke om rådene som gis til utsatte grupper er gode nok. Dette gjelder også gravide, sier Edvardsen.

Videoredaktør i Nettavisen, Gøril Huse (29), er gravid i fjerde måned. Etter at det i oktober i år ble kjent at 15 pasienter ved Rikshospitalet var blitt smittet av listeriabakterien, kontaktet hun Matportalen for å få råd om ostespising.

Rådet derfra er: Bruk melk og ost under graviditeten, men ikke upasteurisert melk eller ost av upasteurisert melk.

«Myke og halvmyke oster - som for eksempel Brie og Camembert - og muggoster som Gorgonzola, bør inntas ferskest mulig», heter det i mailen Gøril fikk fra Matportalen. Denne informasjonen ligger også ute på Matportalen.no.

- Ville forbudt osten
- Hvordan kan Matportalen si at det er greit å spise pasteurisert mykost, når Mattilsynet sier det motsatte?

- Jeg styrer ikke med Matportalen, så det får du ta med dem, svarer seksjonssjef i Mattilsynet, Christoffer Nilsen.

- Men Matportalen ligger da under Mattilsynet?

- For å si det sånn: Hvis min kone hadde vært gravid, så ville jeg forbudt henne å spise camembert og brie, selv om osten var pasteurisert, svarer Nielsen.

Matportalen er et mye brukt nettsted for gravide på jakt etter svar på hva de kan spise.

- Leger og jordmødre henviser til Matportalen når de ikke selv kan svare på spørsmålene fra gravide. Hvem kan vi stole på hvis vi ikke kan følge de offisielle matrådene fra myndighetene? undrer Gøril Huse.

Fem døde
Camembertosten som ble servert på Rikshospitalet i høst krevde først to liv. Etter e-posten fra Matportalen har Huse spist både brie og smøreost i den tro at det ikke var farlig for det ufødte barnet hun bærer.

- Men jeg har vært veldig forsiktig med osteinntaket. Jeg turte liksom ikke helt å stole på matrådene fra myndighetene. Og nå har jeg altså fått bekreftet mistanken, sier Huse med henvisning til de nye uttalelsene fra Mattilsynet.

Tirsdag ble det kjent at til sammen fem personer – hvorav to fostre – har mistet livet som følge av listeriabakterier i camembertosten. Gården i Trøndelag som produserte osten er stengt inntil videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere