RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot aprikoskjerner

Sist oppdatert:
Spiser du mer enn to aprikoskjerner daglig kan du få organskader, eller i verste fall dø av forgiftning.

(SIDE2): En ny risikovurdering fra den tyske vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderer med at en ikke bør spise mer enn 1 til 2 aprikoskjerner daglig for å unngå giftvirkninger. Det skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Mulig forbud
EUs vitenskapskomité (EFSA) har tidligere kommet fram til tilsvarende konklusjon.

- Posene med aprikoskjerner selges både i helsekostbutikker og over internett, sier Arne Vidnes i Mattilsynet til Side2.

- Det jobbes nå med en ny risikovurdering som mest sannsynlig vil forby aprikoskjerner, hevder han.

LES FLERE HELSESAKER HER

Bakgrunn for den nye risikovurderingen er at aprikoskjerner ofte inneholder blåsyre som kan gi organskader ved lavere inntak og som kan være dødelig ved høyere inntak.

Sterk advarsel
Posene er ofte ikke merket med mulig helsefare, me hevdes tvert i mot at blåsyren i aprikoskjerner kan kurere kreft. Denne effekten er ikke dokumentert og Mattilsynet advarer på det sterkeste mot å spise aprikoskjerner i den hensikt.

- Det kan også finnes blåsyre i marsipan laget av aprikoskjerner, sier Vidnes. Men du er trygg hvis du spiser aprikoskjerner som er varmebehandlet, som i bakervarer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere