RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Advarer mot blåblå fare

Sist oppdatert:
Arbeiderpartiets Thomas Breen mener det er naivt å tro at Frp og Høyre ikke kommer til å bli enige om en ny politikk etter valget i 2013.

- Jeg er bekymret for at det både i befolkningen og i det politiske miljøet har blitt en etablert sannhet at Høyre og Fremskrittspartiet ikke kommer til å klare å finne sammen politisk, sier stortingsrepresentant Thomas Breen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hedmark-representanten Breen er skattepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet og har sett nærmere på Fremskrittspartiets og Høyres alternative statsbudsjetter for 2011.

- Jeg er ikke i tvil om at de vil finne sammen. Det er bare å se på hvordan de to partiene prioriterer sine skattelettelser. Dette vil bli både farlig og alvorlig, sier han og viser til at Høyre og Frp har hatt flertall på flere meningsmålinger den siste tiden.

10-20 milliarder

Frp vil redusere skatter og avgifter med 20 milliarder kroner neste år, mens Høyre nøyer seg med et skattekutt på 10 milliarder kroner. Begge partiene vil fjerne arveavgiften helt neste år og fjerne formuesskatten over en fireårsperiode.

- Dermed kan vi konstatere at disse partiene vil bruke de store pengene på skattelettelser. De som allerede har mye skal få mer, og så vil det igjen bli åpnet for at de rike kan bli nullskatteytere, sier Breen.

- Baksiden av medaljen er kutt i offentlig sektor. Det betyr i praksis oppsigelse av ansatte i denne sektoren. Videre vil hver enkelt selv i større grad måtte betale for sin velferd, hevder Ap-talsmannen.

Hvor kuttes det?

- Dersom Høyre og Fremskrittspartiet danner regjering etter valget i 2013 vil de nok møtes på midten og bli enige om et årlig skattekutt på 15 milliarder kroner. Det store spørsmålet er så hvor en slik regjering må kutte i år to, tre og fire. Man kan jo ikke si opp de samme offentlig ansatte en gang til. Fremskrittspartiet vil kutte sju milliarder kroner i landbruket. Hvis de skal kutte like mye i år to vil det ikke lenger være noe landbruk igjen. Dette har velgerne krav på å få vite, sier Breen.

- Du velger tydeligvis en annen innfallsvinkel enn statsminister Jens Stoltenberg, som ber Høyre og Frp avklare hva som blir felles politikk?

- Vi må slutte å undervurdere kraften som vil ligge i et samarbeid mellom Frp og Høyre. Staten vil tape 14 milliarder kroner dersom formuesskatten fjernes. Som motstykke kan jeg nevne at vi vil kunne få 11.000 nye sykehjemsplasser for ti milliarder kroner. Vi kan få 12.000 politifolk for den samme summen, sier Breen.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere