RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot brann-klistremerker

Sist oppdatert:
Et klistremerke på soveromsvinduet skal ifølge telefonselgere hjelpe brannmannskaper til raskere å finne fram til personer i hus som brenner. - Bare tull, og bortkastede penger, mener brannvesenet.

Folk advares nå mot å kjøpe klistremerkene, som ifølge telefonselgere skal bidra til å bedre brannsikkerheten i private hjem.

Ved å klistre de spesielle merkene på soveromsvinduet ditt, skal brannmannskapene raskere kunne lokalisere og berge deg ut dersom det oppstår brann i huset ditt.

Men brannvesenet advarer forbrukerne mot å la seg lure til å kjøpe klistremerkene til 50 kroner stykket.

- Disse merkene har begrenset nytte og er nærmest bortkastet, sier leder Guttorm Liebe i Norsk Brannbefals Landsforening (NBLF) til Kanal 24.

Han snakker på vegne av 1.400 brannoffiserer her i landet.

Liebe hørte om slike merker for første gang for 10-15 år siden. Den gang ble NBFL kontaktet for å gi sin anbefaling til produktet, noe de valgte ikke å gjøre. Nå har merkene igjen dukket opp for salg, men Liebe står fast på den gamle konklusjonen:

- Brannvesenet tar neppe hensyn til merkene fordi personer generelt kan befinne seg helt andre steder i en bolig enn på soverommet. Brannvesenet må alltid søke gjennom alle rom uansett. Over tid tror jeg ikke brannvesenet vil stole på disse merkene, sier Liebe.

- Selgerne utnytter nok at vi har en viss bekymring for brann og ønsker å sikre oss. Det sier Jan Røilid, som leder forebyggende avdeling ved brannvesenet i Kristiansand. Han mener folk blir ført bak lyset av selgerne.

- Vi ser at en del selgere er pågående, og viser til at brannvesen og myndigheter går god for produktet og anbefaler det. Men det er ikke riktig, sier Røilid.

Også Norsk Brannvernforening skal ha anbefalt merkene, ifølge enkelte selgere. Det til tross for at Brannvernforeningen er produktnøytral, og dermed aldri uttaler seg om ett bestemt produkt. Leder Dagfinn Kalheim sier det er sterkt beklagelig at deres gode navn og rykte trekkes inn i salget av et slikt produkt.

Både telefonsalgselskaper, lag og foreninger skal etter det Kanal 24 erfarer selge slike brannsikkerhetsmerker. Også på Internett er de til salgs. Det er uklart hvor mange slike merker som er solgt her i landet til nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere