Advarer mot DVD i bil

SALGSSUKSESS: Roger Brunvoll i Radioservice AS selger flust av GPS- og DVD-anlegg til bilister i alle aldre. Foto: Roy Hilmar Svendsen/iBergen.no

SALGSSUKSESS: Roger Brunvoll i Radioservice AS selger flust av GPS- og DVD-anlegg til bilister i alle aldre. Foto: Roy Hilmar Svendsen/iBergen.no

Bilistene vil ha film og såpeserier på dashbordet. – Farlig, mener Trygg Trafikk.

(iBergen.no) : Avanserte GPS-navigatørsystemer med DVD-spiller er noe av det hotteste du kan plassere på dashbordet. Anlegg til flerfoldige tusen kroner går som varmt hvetebrød, og nordmenn løper til butikkene så snart det kommer noe nytt og enda mer fancy på markedet.

Bare hos lille Radioservice AS i Bergen har det hittil i år vært solgt rundt 50 rådyre Pioneer-anlegg. Favoritten heter Pioneer AVIC-XIBT, og koster 15.000 kroner i butikken.

– Disse har vi solgt svært mye av. Men den mest avanserte vi har, er AVIC-HD1BT. Den har syv tommers skjerm, iPod-tilkopling og stor harddisk. Den koster 25.000, forteller innehaver Roger Brunvoll til iBergen.no.

Anleggene selger til alle mulige kundegrupper, selv om preferansene er litt forskjellige.

- De godt voksne kundene skal ha dem til navigasjon, mens de litt yngre skal ha fancy DVD-spillere, sier Brunvoll.

Lett å omgå sperre
Alle DVD-spillere med skjerm på dashbordet, blir levert med en sperre som gjør at det ikke skal være mulig å se film eller tv mens kjøretøyet er i bevegelse. Men ifølge Brunvoll er dette en smal sak å fikse for de som absolutt ønsker å bryte sperren.

Snart kommer også DVD-opptakere for bruk i bil. Dette skal være noe av det heteste på det asiatiske markedet, og ventes til Norge innen kort tid.

Både politiet og Trygg Trafikk er mildt sagt kritiske til at bilistene skal se på dvd, eller ta opp programmer, mens de kjører.

– Slikt høres umiddelbart farlig ut. Når skjermen er montert på dashbordet, vil den kunne distrahere sjåføren og ta bort oppmerksomheten fra det som foregår i trafikken. Og det skal kun litt uoppmerksomhet til før det smeller, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk til iBergen.no.

– DVD-opptakere skal være på full fart inn i bilene. Hva tenker dere om det?

– Det er ikke noe vi har sett på, eller fått noen meldinger om. Men jeg kan ikke helt skjønne hva man skal med en dvd-opptaker i bilen, sier Øyen.

Politiet bekymret
Trafikkpolitiet i Bergen ser også på bekymring på utviklingen. Leder for trafikkseksjonen ved Bergen Sentrum politistasjon, Jan Gunnar Bøe, har nærmest resignert.

– Jeg har hatt så mange rare opplevelser, hvor bilister har sminket seg, drukket kaffe, lest avisen og snakket i mobiltelefon. At de ser på TV, har jeg derimot ikke vært borti. Men det kommer nok det også, sukker Bøe.

Roger Brunvoll i Radioservice AS avviser at systemene er trafikkfarlige, og mener tvert imot at de nye GPS- og multimediesystemene er så avanserte at de faktisk er svært enkle å betjene.

- Enkle å betjene
– Det viktigste når du har kjøpt noe slikt, er at du blir fem år igjen og leker og prøver ut anlegget før du begynner å kjøre. Når du er blitt litt kjent med anlegget, er det like enkelt å betjene som en helt enkel bilstereo, sier Brunvoll.

– Men en DVD-opptakere i bil er vel å dra det litt langt?

– Nå skal man ikke tro alle rapporter som kommer. Det handler vel så mye om at leverandørene vil overbevise folk om hva de bør kjøpe, enn hva som faktisk er nyttig. Når det er sagt, så er nok opptakerne mer egnet i campingbiler enn i vanlige biler. Der kan det jo kanskje være kjekt å kunne ta opp et program fra norsk tv mens man er ute og nyter livet som turist, sier Brunvoll.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.