*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot ekstremvær

Det er varslet ekstremvær i sør torsdag. - Det er ganske dramatisk, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen. Slik påvirkes du.

30.01.08 15:15

Det er svært sjelden at det varsles ekstremvær i Norge, men onsdag valgte Meteorologisk Institutt å gå ut med et slikt varsel for områdene sør i landet.

- Det er sendt ut ekstremværvarsel for området fra Farsund til svenskegrensa, for hele Skagerrakkysten, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen.

Ekstremværet er ventet inn over Sør-Norge torsdag formiddag. Både Agder-fylkene, Telemark, Østfold og Vestfold vil bli rammet.

- I løpet av formiddagen i morgen øker vinden ganske radikalt oppover til sørlig full storm. Så det er fra midt på dagen og noe timer utover at dette vil være på det mest ekstreme. I løpet av kvelden vil vinden minke, sier Johnsen.

Stormen har allerede fått navnet Tuva.

HTML EMBED
Sjekk været der du bor med Nettavisens SUPERSØK!

- Kan gi skader

Men selv om de kom med et lignende varsel også tidligere i januar, mener de at dette uværet kan bli mer dramatisk.- Vi hadde en lignende situasjon for noen dager siden på Sørlandet. Men forskjellen fra da til nå er at vindretningen da var slik at den blåste langs kysten, og da gir det gjerne noe mindre skade enn det som er nå. Nå kommer vinden rett inn mot kysten, sier Johnsen til Nettavisen.

Han forteller at vannstanden vil stige, og at man kan få trøbbel ved kaianlegg.

- Det å komme seg ut fra en havn kan bli problematisk. Så all båttrafikk vil selvfølgelig bli rammet av dette her i større eller mindre grad, sier statsmeteorologen.

- Sikre gjenstander
Meteorologisk Institutt opplyser at det kan bli ti meter høye bølger i Skagerrak, mens det langs kysten kan bli bølger på opp mot sju meter.

Det kan også bli oversvømmelser.

- Overflatevann kan komme inn i kjellere og kan dekke gater. Du får lokale oversvømmelser, sier Johnsen, som tror det vil komme et flomvarsel for området i løpet av dagen.

Han oppfordrer folk til å ta sine forholdsregler.

- Her bør man ta alle forholdsregler dersom man skal være ute. Alle løse gjenstander må sikres. Så det er ganske dramatisk, sier han, og legger til:

- Vi er ikke vant til den type vær i vår del av landet, så en del vil oppleve det som ganske omfattende, sier Johnsen til Nettavisen.

Også en del nedbør

Storm Weather opplyser at det også vil komme en del nedbør.

- Vinden kan komme opp i liten storm både i kystområdene og i fjellet i Sør-Norge. Rogaland og Agder-fylkene vil få de vanskeligste forholdene i morgen. Der blir det også regn i kystområdene, men inne i landet blir det snø, sier meteorolog Roar Hansen ved Storm Weather Center til Nettavisen.

- I lavlandet vil det ligge på grensa mellom regn og snø, men i fjellet vil all nedbøren komme som snø. Det er ventet omlag 30 millimeter med nedbør, sier meteorologen.

Snøgrensa vil ligge på mellom 200 og 400 meter.

Mest nedbør er det ventet i Rogaland og i Agder-fylkene, der det kan komme nærmere 40 millimeter nedbør.

Temperaturene vil ligge rundt null grader, eller like under eller over.

Uværet gir seg i nord

Uværet i nord fører til kolonnekjøring og stengte veier flere steder onsdag.

- Det har blåst opp i full storm i natt i Nord-Norge, men nå har vinden kommet ned i kuling, sier meteorolog Hansen.

HTML EMBED
Sjekk oppdaterte veimeldinger fra Statens vegvesen her.

I Finnmark blåser det onsdag formiddag opp i stiv kuling, mens det i de to andre fylkene i nord blåser noe mindre.- Det verste uværet holder på å gi seg, men det går snøbyger og det kan fortsatt være litt vanskelige forhold, sier Hansen.Utover onsdagen vil vinden avta i styrke, og torsdag er det ventet at det verste uværet i Nord-Norge er over for denne gang.- Men når det gjelder Nordland blir det allerede i morgen økende vind fra øst. Vinden vil ta seg litt opp igjen, til sterk kuling. Men da vil det blåse fra motsatt retning, så det vil bli oppfattet som litt annerledes, sier meteorologen til Nettavisen.

Hold deg oppdatert på:

HTML EMBED
Fjellovergangene i Sør-Norge (ekstern lenke)

HTML EMBED
Fjellovergangene i Nord-Norge (ekstern lenke)

- Økt snøskredfare

Mer snø i fjellet vil bety økt snøskredfare.- Det er nokså mye snø i fjellet, og det vil derfor bli en del snøfokk der i morgen. Snøskredfaren vil nok også øke, og det blir vanskelige kjøreforhold i fjellområdene, sier Hansen.Også i Nord-Norge er snøskredfaren stor, der det også har gått flere ras.- Det kom nokså mye snø i Nord-Norge for noen dager siden, og det var veldig lite fra før av. Så det er en del nysnø som ikke har satt seg skikkelig, sier han.Ingen ble tatt av snøraset som gikk på E8 i Lavangsdalen i Troms tirsdag kveld. Det konkluderte letemannskapene etter å ha søkt gjennom rasområdet. Trafikken går nå som normalt igjen, melder Nordlys.no onsdag morgen.

- Vi har ikke funnet noen mennesker i snømassene. Søket etter folk i raset er nå avsluttet, sier operasjonsleder Arild Paulsen til avisa klokka 00.06.

- Problemer for ferjene

Den sterke vindene og høye bølgene i Sør-Norge vil trolig skape problemer for ferjetrafikken over Skagerrak torsdag.

- Med så sterk vind fra sør, så kan dette skape problemer for ferjetrafikken over Skagerrak. Det samme gjelder Danmarksområdet, der også flytrafikken kan bli lammet, sier meteorologen.

I Bergensområdet vil været imidlertid bli betraktelig bedre torsdag. Også Møre og Romsdal og Trøndelag vil slippe lett unna uværet i sør.

- Men det vil blåse litt, sier Hansen.

Nettavisen følger utviklingen av uværet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag