RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot falsk trygghet

Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP (Scanpix)
Sist oppdatert:
Verneutstyr mot lynnedslag virker ikke.

Ni av ti overspenningsvern som selges i Norge fungerer ikke. Det viser beregninger fra forsikringsselskapet Gjensidige.

NA24 - din næringslivsavis

- 90 prosent av alle finvern som selges er ikke godkjent av forsikringsselskapene, sier Odd Rød, fagdirektør brann i Gjensidige Forsikring til NA24.

I juli i fjor var det i gjennomsnitt 3550 lynnedslag hver eneste dag i Norge. TV- og datautstyr blir ofte totalskadet etter overspenning som følge av lynnedslag. Det er derfor svært viktig å investere i skikkelig verneutstyr.

Advarsel
Gjensidige advarer mot billig lynvern som settes i stikkontakten. Overspenningsvern skal beskytte elektriske apparater mot overspenninger laget av lynnedslag. En fersk undersøkelse fra forsikringsselskapet viser at hele ni av ti pluggvern (finvern) som selges i Norge ikke fungerer.

- Disse overspenningsvernene er ikke FG-godkjent, (FG er Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd red.anm) og mange av dem vil ikke holde mål i det norske strømnettet. Dette er for dårlig, sier Rød.

Han påpeker at det er vanskelig for kundene når de er i elektrobutikken å vite hvilke verneutstyr som er FG-godkjent eller ikke.

- Grunnen til dette er at det ikke opplyses om på emballasjen. Derfor må kunden spørre betjeningen eller sjekke ut på forhånd hva som er godkjent, sier fagdirektøren.

Finvern som er FG-godkjent er vanligvis dyrere enn vern som ikke er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd. Likevel lønner det seg å investere de ekstra kronene i godkjent vern.

Motsatt virkning
- Vi har eksempler på at disse vernene som ikke er FG-godkjente faktisk starter brann, og da er ikke hensikten oppnådd, sier Odd Rød.

Han advarer mot den falske tryggheten et ikke godkjent overspenningsvern gir. Ønsker du å være sikker på å få riktig FG-godkjent verneutstyr anbefaler Rød å bestille dette direkte fra forsikringsselskapene.

- Da vil man også bli tilbudt rabatt på forsikringspremien, påpeker han.

Vernet i sikringsskapet er et grovvern som beskytter mot overspenninger i ledningsnettet, mens finvernet sørger at det elektroniske utstyret får ekstra beskyttelse.

1,6 milliarder i lynskader
I fjor utbetalte forsikringsselskapene 485 millioner kroner i erstatninger etter lynskader. Forsikringsbransjens samlede erstatninger etter skader påført av lynnedslag utgjør 1,6 milliarder kroner totalt for de siste tre årene.

Trykk her for å se liste over FG-godkjente finvern!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere