RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot farer ved keisersnitt

Sist oppdatert:
16 prosent av alle barn i Norge kommer til verden ved keisersnitt. Folkehelseinstituttet advarer mot økning.

I perioden 2001-2004 ble det årlig født cirka 9000 barn ved hjelp av keisersnitt her til lands, viser tall fra Folkehelseinstituttet. For ti år siden var andelen 13 prosent, og for 30 år siden bare fire prosent.

- Vi ønsker ikke at andelen keisersnitt skal stige nå, sier forsker ved Folkehelseinstituttet Anne Kjersti Daltveit.

Hun presiserer at det er bra med keisersnitt når de medisinske forholdene taler for det, men advarer mot ulempene knyttet til inngrepet.

- Man antar at en normal fødsel er å foretrekke både for barnet og kvinnen om de medisinske forholdene ligger til rette for det.

Ikke skadefritt
- Keisersnittet er et operativt inngrep, og derfor ikke skadefritt. De fleste komplikasjonene er forbigående, men et keisersnitt kan ha uheldige konsekvenser ved senere svangerskap. En fare er revning av livmoren. Dette er sjelden, men alvorlig for både mor og barn når det inntreffer, sier Daltveit.

Det ser også ut til at andelen komplikasjoner ved senere svangerskap øker hos dem som har tatt keisersnitt tidligere. Mulige ulemper for barnet kjenner man ikke like godt til, men det å få til en tilfredsstillende amming har vist seg vanskeligere ved keisersnitt.

- Det finnes også en hypotese om at barn født ved keisersnitt ikke får den naturlige utpressingen av fostervann fra lungene de ellers ville fått. Det kan gi redusert lungefunksjon. Man spekulerer også i om dette kan gi økt risiko for utvikling av astma, men dette er ikke bekreftet, sier Daltveit.

Morens ønske
Folkehelseinstituttet mener økningen skyldes større bruk av nye tekniske hjelpemidler som ultralyd under svangerskapet og elektronisk overvåking av fosterets hjerte. Disse apparatene gjør det mulig å påvise sykdommer og skader tidligere i svangerskapet, og det blir lettere å bruke keisersnitt før det er for sent.

Noe av økningen settes også i sammenheng med høyere gjennomsnittsalder hos mødrene, flere førstegangsfødende og flere som føder mer enn en gang. Planlagt keisersnitt etter morens ønske har blitt vanligere i mange land, deriblant Norge. I en norsk undersøkelse fra 1999 var mors ønske avgjørende i 7,6 prosent av tilfellene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere