*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot farlig is

Du bør tenkte deg om før du beveger deg ut på islagte vann og elver. Mildværet kan være farlig.

18.01.05 11:30

Det er kun i Troms og Finnmark det er trygge isforhold på alle vann, ellers i landet må man ferdes varsomt. Ved innløpsos, utløpsos og grunner ellers i landet, er risikoen nå større enn vanlig. Advarselen gjelder også ved ferdsel på regulerte vann og elver.

- Det er ikke uvanlig med dårlig is i januar, men mildværet og uværet vi har hatt i det siste har gjort forholdene enda dårligere enn vanlig. Spesielt på Sørvestlandet bør folk vise aktsomhet nå, forteller seniorrådgiver Randi Pytte Asvall i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til TV2 Nettavisen.

Advarer
Asvall advarer mot å tro at man kan vite hvor isen er trygg og hvor den er utrygg. Sånn som forholdene er mange steder i Sør-Norge i dag, er islaget mange steder kun en tynn hinne dekket med snø. På Sørvestlandet må man opp i 800-900 meters høyde før man kan være rimelig trygg på gode isforhold, mens det i Trøndelag holder med 600 meter.

Bør være kjent
- Man skal være veldig erfaren og kjent i et område for å kunne vite hvor isforholdene er gode. Noen råd folk kan følge er å alltid være aktsomme, spesielt i områder hvor det er smale sund og oser, og isen legger seg sent. Det er i slike områder folk flest ramler igjennom, advarer Asvall.

NVE legger jevnlig ut varsler om isforholdene på sine websider, og anbefaler at man sjekker der før man begir seg på tur ut i skog og mark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag