RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot farlige bresprekker

Sist oppdatert:
Fotturister som skal opp på breene i påsken, bes være ekstra forsiktige i år.

Målinger som Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har gjort viser at breene i Jotunheimen gikk tilbake med mellom tre og syv meter i fjor, melder NRK.

I år har alle breene i Norge minka. Det skyldes varme sommere og lite snø om vinteren. Hvis utviklinga fortsetter er norske breer mer i takt med de aller fleste breer i verden, som har gått sterkt tilbake de siste 100 årene på grunn av den globale oppvarminga vi har hatt i denne perioden, ifølge NVE.

Overingeniør Liss Marie Andreassen maner nå turgåere til å være ekstra forsiktige hvis de skal gå over breene. Når breene smelter kommer det fram nye sprekker og i vinter er disse blitt dekka av snø. Derfor er det grunn til å være ekstra forsiktig i år, sier Andreassen.

NVE måler Storbreen, Hellstuggubreen og Gråsubreen i Jotunheimen. Målingene her viser at tilbakegangen i år er litt mindre enn året før. I 2003 gikk disse breene tilbake 10 meter. Disse breene er foreløpig ikke målt i vinter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere