RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot flytteforbud

Sist oppdatert:
Titusenvis av kvinner vil bli rammet av flytteforbud for aleneforeldre, advarer Aleneforeldrerforeningen.

Leder Stig Rusten i Aleneforeldrerforeningen reagerer sterkt på et forslag om at det skal bli ulovlig å flytte med barn etter samlivsbrudd, uten samtykke fra barnas andre forelder.

Les saken Flyttesjokk for aleneforeldre

- Til og med personer som blir dømt til besøksforbud får ikke et flytteforbud. Men flytteforbud skal gjelde over 100.000 aleneforeldre, sier Rusten hoderystende til Nettavisen.

- Ingen geografisk grense
Flertallet i Barnelovsutvalget vil ikke sette en geografisk grense for hvor langt hovedomsorgspersonen kan flytte fra ekspartneren med barnet, men vil gjøre flytting ulovlig når flyttingen får konsekvenser for den andre partens samvær med barnet.

- Ett flytteforbud vil i hovedsak ramme kvinner fordi 85 prosent av enslige forsørgere er kvinner, advarer Rusten.

Rusten er et av elleve medlemmer i Barnelovutvalget som 29. april vil legge fram sin innstilling om endringer i barneloven for barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Samværsforeldrene, som i hovedsak er menn skal ikke rammes av forbudet, men kunne flytte hvor de vil uten å spørre ekspartneren.

Hva synes du om forslaget? Si din mening og delta i debatten nederst i saken!

Spår rettssaker
Han frykter at en lovendring vil innebære at store grupper av mødre vil bli tvunget til å bo i nærheten av sin ekspartner.

- Et forbud vil for eksempel kunne hindre noen i å flytte hvis de får skoleplass og jobb. De vil måtte gå til rettssak for å få vurdert om de skal få flytte, noe som vil få dramatiske konsekvenser. Det vil også gjøre det vanskeligere å skjerme kvinner og barn mot vold og overgrep fra ekspartnere, sier han.

- Rammer en svak gruppe
Rusten frykter at et lovforslaget skal få gjennomslag.

- Det er en svak foreldregruppe som vil rammes. Alenemødre har ikke mange sterke representanter som taler deres sak. Vi har sett en utvikling de siste årene der det blir krevd at kvinner skal gi fra seg rettigheter i forhold til barna sine. Forslaget om at fedrene skal kunne bestemme hvor mor skal bo i hele oppveksten til barna etter et samlivsbrudd er det mest ytterliggående jeg har sett noen gang, og setter likestillingen i Norge langt tilbake hvis det går igjennom, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere