Advarer mot klamydia

Foto: Scanpix

Eksperter frykter en ny ungdomsepidemi, og myndighetene trapper opp kampen mot kjønnssykdommen klamydia.

15.03.05 08:19

Myndighetene mener at det er en stor økning av klamydia. Tallene for 2004 er ikke klare ennå, men i 2003 ble det påvist 16.356 nye tilfeller av kjønnssykdommen, skriver Aftenposten.

Klamydia er en viktig årsak til nedsatt fruktbarhet og barnløshet hos kvinner. De færreste klamydiasmittede får symptomer. De som smittes av klamydia merker som regel ingenting og kan fortsette å smitte andre.

En del av årsaken til økningen er at det er kommet bedre tester.

- Testene er bedre enn før, så det påvises flere tilfeller som tidligere ble oversett. Men det er helt klart også en reell økning, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet og lege ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo.

De nye testene slår ut på arvestoffet DNA fra klamydiabakterien. Tester kan dermed gjøres ved hjelp av urinprøve, noe som særlig er en fordel for menn.

Men Aavitsmark mener det må bli enda enklere å teste seg. Han mener at en ikke kan forvente at ungdom som ønsker en klamydiasjekk skal ringe en fastlege de knapt vet hvem er, bestille time, gå dit tre uker senere og betale 150 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.