Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot kreftgass

Sist oppdatert:
Betydelige mengder radioaktiv bakgrunnstråling er registrert på Østlandet. Statens strålevern råder folk i risikområder til å måle radonfaren i husene sine.

Bor du på Hadeland, langs Drammensfjorden eller i de sørlige delene av Østfold, er sannsynligheten stor for at du er utsatt for radioaktiv bakgrunnstråling, melder Aftenposten ifølge NTB.

- Sjekk huset

I løpet av sommeren har et fly med avanserte måleinstrument målt radon i Østlandsområdet på oppdrag fra Norges Geologiske undersøkelse (NGU). Fra 60 meters høyde i området fra Sandefjord og Fredrikstad i sør til Gardermoen i nord, er radonfaren kartlagt. Nå råder Statens strålevern folk i risikoområdene å måle radonfaren i husene sine, skriver Aftenposten.

De største konsentrasjonene av naturlig radioaktivitet i luften er over det såkalte Iddefjordsgranitt-beltet i Østfold og langs et tilsvarende belte ved Drammensfjorden. Området fra Gran til Brandbu på Hadeland skiller seg også ut.

Deler ut radonkart

Totalt 50 kommuner er pekt ut som risikokommuner basert på geologiske målinger og radonmålinger i hus. Disse 50 vil i løpet av de neste ukene få utdelt detaljerte radonkart. Innbyggerne vil også bli informert om hva de skal gjøre for å fjerne radonfaren. Tidligere har 150 andre kommuner fått slike råd fra strålevernet.

Ifølge direktør Arne Bjørlykke i NGU er det ikke farlig å leve og puste på de stedene som blir trukket fram som risikoområder. Helsefaren ved radon oppstår først hvis den radioaktive gassen får anledning til å hope seg opp innendørs.

Radon er den nest viktigste årsaken til lungekreft etter røyking.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!