*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot livsfarlige lykkepiller

Statens legmiddelverk advarer mot den nye generasjonen antidepressiver: Lykkepillene er farlige og øker risikoen for selvmord.

26.04.05 10:29

Den vitenskapelige komiteen til Det europeiske legemiddelkontoret EMEA har nå konkludert med at bruk av lykkepiller gir økt risiko for selvmordstanker og forsøk på selvmord. Kliniske undersøkelser viser at brukere av antidepressiva blir mer aggressive og sinte.

Nå vil foreldre og barn i Norge få sterke advarsler mot bruk av antidepressiver.

– Vi vil lage nye og mer restriktive terapianbefalinger, sier seniorrådgiver Magnhild Berge i Statens Legemiddelverk til Dagsavisen.

Hun anmoder leger og foreldre om å være ekstra på vakt hvis barn og unge viser selvmordsrelatert atferd ved bruk av lykkepiller.

Lykkepillene har lenge vært i søkelyset fordi de mistenkes å gi økt selvmordsfare. Fordi depresjoner i seg selv gir økt selvmordsfare, har dette vært vanskelig å finne ut av. I USA og Storbritannia har man blitt svært restriktive med å skrive ut slike medisiner til barn og unge. Det er særlig legemiddelet Seroxat som har vært i fokus.

Nå retter EMEA en advarende pekefinger mot hele den nye generasjonen av antidepressiver som på folkemunne går under betegnelsen lykkepiller. Det gjelder medisiner av typen SSRI og SNRI, skriver Dagsavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.