RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advarer mot livsfarlige rasfeller

Sist oppdatert:
Det skiftende klimaet gjør at gamle murbygg smuldrer opp, og nå advarer professor mot livsfarlige rasfeller.

(iOslo) Mer vind, nedbør og temperaturendringer tærer på gamle murbygg. Spesielt de store og gamle bygårdene i Oslo er utsatt, skriver Aftenposten.

- Det henger nok mange løse gesimser rundt i de større byene, sier professor i murkonstruksjon, Tore Kvande ved SINTEF Byggforsk til avisen.

Han sier at det finnes flere bygg i Oslo som er så gamle at man skal være ekstra oppmerksom.

I det nye prosjektet Klima 2000, som er ledet av Kvande, er det utarbeidet nye retningslinjer slik at bygg skal bli mer robuste i kampen mot klimaet.

Men han er ikke i tvil om at klimaet ødelegger mange bygg omkring i landet. Han påpeker at mer vind sørger for at takstein løsner lettere, regn gjør at byggematerialene svekkes og de hyppige frost- og tinesyklusene ødelegger murkonstruksjonene.

Kvande påpeker at det faktisk er bedre for byggene med en kald vinter, enn med hyppige skift mellom pluss- og minusgrader slik det har vært denne vinteren.

På byantikvarens bekymringsliste over falleferdige bygårder i Oslo inneholder blant annet Munch-husene i Pilestredet, Teatergata 3, St. Halvardsgate 2, Opplandsgata 2, Youngs gate 7 og Torggaten 15.

Les flere saker på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere