*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot såpeglatte veier

Glatte veier skaper problemer flere steder på Østlandet. Sjekk været her.

19.10.08 17:59

Såpeglatte veier gjorde at mange bilførere hadde store problemer med å holde seg på veien på Østlandet søndag morgen, og enkelte biler snurret da også rundt. Statens vegvesen har allerede vært ute og strødd og saltet en rekke veier i Østlands-området.

- På denne årstiden varierer føret mye. Det vil være glatt flere steder på natten og på morgenen, sier vaktoperatør Neel Irgens til Nettavisen.

Over hele Romrike dekket et tynt islag asfalten, både på små og store veier.

- Det er nesten ikke til å stå på beina flere steder. Nå må folk kjøre veldig forsiktig og passe på, advarer operasjonsleder Arild Ruud i Romerike politidistrikt, skriver rb.no .

Utover dagen fører mildere temperaurer til tryggere føre, men vær likevel forsiktig advarer Irgens.

- På dagen kan det fortsatt være glatt i flere skyggepartier. Oppover i høyden og langs fjellovergangene er det også glatt på denne tiden. Det er snø og is ved flere av fjellovergangene, og der er det ikke lurt å kjøre med sommerdekk nå, sier hun.

Is og rim i natt
Irgens anbefaler å sjekke forholdene selv før man skal ut å kjøre, og selv vurdere om man skal bytte dekk eller ikke.

LES OGSÅ: Bytt dekk, her kommer snøen!

- Det var kuldegrader en del steder på Østlandet i natt. Det har ført til en del is og rim, noe som igjen har ført til glatt føre, sier meteorolog Olav Krogseter i Storm Weather Center.

Han kan imidlertid berolige de som frykter glatte veier til uken også.

- Det er liten fare for glatte veier til uken. Man bør være litt obs om morgenen, men det blir mildt nå fremover, sier Krogseter.

Høstvær til uken
Men selv om det blir mildt, blir det langt fra pent vær til uken.

- Det blir skikkelig høstvær denne uken, med generelt mye regn, vind, kuling og storm enkelte steder, sier meteorologen.

SUPERSØK: Sjekk været hos deg

MOBIL: Følg været på WAP

Aller verst blir det langs kysten på Vestlandet.

- Det blir mange kraftige lavtrykk til uken, spesielt langs Vestlandet fra Rogaland og opp til Sogn og Fjordane. Møre og Romsdal og Trøndelag for også svært mye vær og sterk vind, men ikke like mye nedbør som på Vestlandet, sier han

Kuling
På Østlandet blir det imidlertid ikke like ille.

- Det blir bedre jo lenger øst du kommer. Det blir heller ikke så ille i Finmark, selv om det kan blåse opp til kuling enkelte steder der også.

Langs sørlandskysten blir det også mye stiv og sterk kuling i morgen, og det høstværet vil fortsette utover uken.

Mildt vær
Temperaturmessig blir det veldig mildt rundt om i hele landet.

- I morgen skjer det noe spesielt i Midt-Norge. Da kommer det en såkalt Fønvind som vil føre hele 15 til 18 varmegrader. Den blir imidlertid kortvarig og det blir kjøligere igjen fra tirsdagen av.

- Men det blir likevel mildt så å si over hele landet til uken. Det blir litt kjøligere i nord, men også der forholdsvis mildt, sier Krogseter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.