Advarer mot slankeoperasjon

Foto: Roy Hilmar Svendsen (iBergen.no)

Jane har gått ned 52 kilo etter slankeoperasjon. Likevel advarer hun andre mot å legge seg under kniven.

24.02.07 11:22

(iBergen.no) : – Dersom jeg hadde visst hvilken enorm psykisk påkjenning som ventet etter operasjonen, vet jeg ikke om jeg hadde latt meg operere. Jeg fikk ikke vite noe som helst om hvordan livet kom til å bli etterpå, og trodde alt var i orden i løpet av to-tre måneder, sier Jane Petterson (41) til iBergen.no.

6. juni i fjor var det endelig slutt på nesten 30 år med spiseforstyrrelser, overvekt og jojo-slanking. Etter to år på venteliste, fjernet legene to tredjedeler av magesekken og koplet ut 60 prosent av tynntarmen.

Foto: (Privat)

Resultatene har ikke uteblitt. Åtte måneder senere viser vekten 52 kilo mindre, og klærne må hyppig byttes ut i noe mindre.

Må spise annenhver time
Men kostholdet er blitt et daglig mareritt. På grunn av den sterkt innsnevrede magesekken, blir en slankeoperert person stappmett nesten før de har rukket å svelge en kjøttbit. Spise ofte, men lite, er det nye mantraet.

– Livet er på en måte blitt helt topp, men samtidig er det veldig vanskelig. Man er nødt til å tenke på mat hele dagen, fordi man skal spise annenhver time, noe som er nesten umulig når du er i jobb. I tillegg gjør det vondt når jeg spiser. Spesielt kjøtt og fisk, sier hun.

– Må du leve med smertene?

– Aner ikke. Det er noe av det jeg lurer på, som jeg aldri har fått noe informasjon om. Jeg skal til legesjekk etter et år, kanskje jeg får noen svar da, sier Petterson.

- Hatet meg selv
– Hvor mye fikk du vite om operasjonen og konsekvensene?

– Alt jeg visste var at det var en viss risiko for å dø. Seks uker før fikk jeg en innkallelse, med en del informasjon om hva som skulle skje på sykehuset. Det var ingen info til pårørende, eller noen på sykehuset som kunne informere oss.

– Likevel ville du ta operasjonen?

– Ja. Jeg hatet å se meg selv i speilet, og ville tatt operasjonen om det bare var 50 prosents sjanse for å overleve, sier Petterson.

- Min tøffeste tid
Hun advarer nå overvektige mot å ta slankeoperasjon i Norge eller i utlandet før de har gått grundig gjennom alle alternativer, og er klar over hva de begir seg inn på.

– Når inngrepet først er gjort, er det for sent å angre. Jeg har vært gjennom litt av hvert, blant annet har jeg vært vitne til drap. Men dette er det suverent tyngste og tøffeste jeg noen gang har opplevd rent psykisk, sier 41-åringen.

Ikke uvanlig med reaksjon
Overlege Villy Våge ved Sentralsjukehuset i Førde bekrefter at en del slankeopererte får både fysiske og psykiske reaksjoner etter det omfattende inngrepet. Han presiserer at operasjonen er å betrakte som en siste utvei for å redde helsen til sterkt overvektige, og at den ikke må oppfattes som en lettvint slankekur.

– De fleste opplever at de får et nytt og bedre liv, men enkelte får reaksjoner. Det kan ta tid å bli vant til den nye situasjonen, sier Våge til iBergen.no.

– Hva slags informasjon får pasientene i forkant om hvordan livet blir i etterkant av inngrepet?

– De får den informasjonen som vi anser som nødvendig, men vi kan selvsagt ikke gå inn i alle detaljer. Vi informerer både muntlig og skriftlig om de vanligste risikoene, og har et kontrollregime som alle pasienter går inn i. Skulle man ha behov for mer hjelp, kan en få hjelp av det lokale hjelpeapparatet, sier Våge.

- Kan få magesmerter
– Er det vanlig at pasienter har smerter når de spiser åtte måneder etter operasjonen?

– Nei, ikke smerter ved selve spisingen. Men siden magesekken er redusert så mye, kan de få magesmerter hvis de spiser fort eller mye, sier Våge.

Han oppfordrer pasienter som har fått problemer om å kontakte lokal lege, eller ringe sykehuset for å få hjelp. Sykehuset tilbyr blant annet gruppemøter med andre opererte for å hjelpe pasientene psykisk.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag