*Nettavisen* Nyheter.

Advarer mot stjeling - på polsk

Rema 1000-kjøpmann Dagfinn Gjerde er lei av polakker som stjeler i butikken hans.

30.01.08 16:05

(iBergen.no) I nærområdet til Rema 1000-butikken til Dagfinn Gjerde på Husnes er det om lag 40-50 polakker som jobber i byggebransjen og flere av dem slutter dagen samtidig. Mange av dem stjeler varer i butikken og det er vanskelig å holde oppsikt med alle når de kommer samtidig.

Ekstra utfordrende blir det når noen av dem kommer inn i butikken med arbeidsvesker eller bager i tillegg.

- Skjønner ikke norsk
- Det er vanskelig å kommunisere med dem, de skjønner verken norsk eller engelsk. Noen av dem stjeler i butikken også og de tar gjerne varer med seg i en bag. Når de ikke skjønner beskjeder på norsk satte vi opp dette skiltet på polsk, da blir det enklere for dem, sier Gjerde til iBergen.no.

På lappen står det følgende: «Kjære kunde! Vennligst sett igjen ryggsekk/bak utenfor kasseområdet. På forhånd takk».

Det går også frem av lappen som er hengt opp at det er overvåkingskamera i butikken.

Si hva du mener i kommentarfeltet nederst!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lindeflaten/Kvinnherdingen

Sendt hjem
- Det er selvfølgelig ikke alle som er kjeltringer, men de det gjelder ødelegger for alle de andre. I butikken har vi nå sivile vektere og overvåkingskamera. Vi håper også at vi kan forebygge mer stjeling ved å henge opp dette skiltet. I perioder bruker vi mye tid og krefter på å følge med på alt dette, det kan være frustrerende, sier Gjerde.

For kort tid siden tok en av de utenlandske arbeiderne en jakke som tilhørte en av leverandørene til butikken. Dette gikk ikke upåaktet hen.

- Saken ble anmeldt til politiet og mannen ble senere sendt ut av landet. Det er viktig at man statuerer slike eksempler, sier Gjerde.

Politiet bekrefter episoden, men understreker at det ikke var politiet, men polakkens arbeidsgiver som sendte ham ut av landet.

- I slike saker har vi ikke myndighet til å sende ham ut, sier politibetjent ved Kvinnherad lensmannskontor Are Upheim til iBergen.no.

Mindre stjeling
Ideen om å sette opp lappen med beskjed på polsk fikk han av kjøpmann-kollega Eivind Birkeland. Han driver en butikk på Stord.

- De tilpasser seg ikke og ingen av dem kan norsk, dermed fikk jeg ideen om å opplyse på deres eget språk. Jeg fikk hjelp fra en jeg kjenner i Aker Kværner. Det har tidligere vært et stort problem, men det har roet seg ned nå, sier Birkeland til iBergen.no.

Om det skyldes lappen eller andre forhold vet han ikke. Verken Gjerde eller Birkeland kan tallfeste hvor store verdier polakkene stjeler for i løpet av en måned eller et år.

Si hva du mener i kommentarfeltet under!

Les flere nyheter på iBergen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag