Advarer mot tv- og DAB-kjøp

Foto: (Scanpix)

Tenk deg om før du kjøper TV eller dab-radio i utlandet, du kan ende opp med katta i sekken.

03.07.06 15:52

Snart kommer det digitale bakkenettet til Norge, og mange forbereder seg til bedre bilde og lyd ved å kjøpe nye apparater.

Nå advarer Post- og teletilsynet kjøpelystne nordmenn mot å kjøpe TV eller dab-radio i utlandet.

Dette er DAB-radio

Fordi det ikke finnes noen totalt felles standard på DAB-radio og digitale bakkesendinger for tv i hele verden, kan kjøp av DAB-radioer og tv-er med innebygde digitale mottakere bli en dyr opplevelse.

Dette gjelder både hvis du er på tur selv i utlandet, eller bestiller fra utenlandske nettbutikker.

Mange land bruker i dag MPEG2-standarden på digitale tv-sendinger i bakkenettet. I Norge vil det bli bygget et nett basert på den nyere MPEG4-standarden. Det betyr at tv-er med innebygget mottaker for digitale sendinger for MPEG2 ikke vil fungere skikkelig i Norge.

For øvrig er det ikke alle tv-er i Norge med digital mottaker som har MPEG4-støtte heller. Vær derfor alltid sikker på hva du kjøper også i Norge.

Dermed må du kjøpe en egen digitalboks i tillegg til den nye tv-en.

Post- og teletilsynet advarer også mot å kjøpe DAB-radioer. Dette er fordi vi i Norge benytter frekvensene 223-240 MHz på digitalradio. I mange andre land brukes det bare frekvenser opp til 230 MHz.

- Det er derfor lurt å sjekke at radioen kan motta sendinger på frekvenser opp til 240 MHz, og ikke slutter på 230 MHz, skriver NPT i en pressemelding.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag