RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advares før thrillervalg

Sist oppdatert:
Valgforsker Bernt Aardal advarer Oslo Venstre mot å gå for langt i ordførerkampen.

Klokka 15.00 i Oslo Rådhus utløses den nest største politiske thrilleren i år. Da blir det klart hvem som blir ordfører, varaordfører, komitéledere og nestledere i hovedstaden.

Se nyhetsinnslaget på TV 2 Sumo: Åpent om hvem som blir ordfører

- Lae er viktig
Venstre sitter på vippen i bystyret, men professor Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo advarer partiet til å bli for maktsyk.

- Det er paradoksalt at det er så mye strid om en ordfører i et parlamentarisk system. I Oslo er det ikke ordføreren som er sentral, men byrådslederen, sier Aardal til Nettavisen.

Så lenge det ikke blir en sosialistisk ordfører i Oslo er det klart at Erling Lae (H) fortsetter som byrådsleder.

Kamp om kanapeer
Ordføreren i Oslo har ikke stor politisk makt. Vedkommendes jobb går riktignok ut på å lede bystyremøtene, men ellers går vervet ut på å stort sett representere hovedstaden.

- Men kampen om ordfører handler også om synlighet i lokalsamfunnet. Det kan hende at partiene som kjemper for ordførervervet håper at stillingen vil gi uttelling ved neste valg, sier Aardal.

Høyt spill
Oslo Venstre har kjørt et tøft løp for å få så mye uttelling for sin sentrale posisjon som mulig. Partiet forhandlet først med H, Frp og KrF. Disse forhandlingene sprakk i siste sekund da Frp og KrF trakk seg.

Så forhandlet Oslo Venstre med Ap og SV. Disse forhandlingene sprakk da Ap og SV ville ha politiske avtaler med Venstre. Det ville ikke Venstre, de ville kun forhandle om posisjonene.

Her kan du se avtalen som ikke var god nok for Frp forrige uke

- Venstre må gi noe
Nå mener Aardal at Oslo Venstre kan komme til å sette seg selv i Svarteper.

- Hvis Venstre får ordføreren, blir det sentralt hvilke løfter de har gitt H og Frp for at disse to partiene skal støtte Veivåg. Jeg kan ikke skjønne hvilke interesser H og Frp kan ha av å støtte Venstre hvis de ikke får noe igjen for det, sier han.

- Spillet kan fort bli en bumerang for Venstre fordi partiet har gått så pass høyt ut på banen. Hvis det viser seg at de har måttet gi seg på politiske saker for å få ordføreren, kan det bli et Svarteper-spill for partiet, mener Aardal.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere