Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advokat Harald Stabell er død: - Et sjokk

Advokat Harald Stabell er død. Han ble 71 år gammel. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Advokat Harald Stabell er død. Han ble 71 år gammel. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Venner og kolleger er sjokkerte etter nyheten om at advokat Harald Stabell er død, 71 år gammel.

Mangeårig nær venn av Harald Stabell, advokat og Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen, er sjokkert over å få vite om dødsfallet. Hun var ikke klar over at han hadde vært syk den siste tiden.

– Jeg har kjent Harald siden jeg begynte å jobbe sammen med ham som ung advokat. Han har hele livet vært opptatt av å trene og holde seg i form, noe som gjør overraskelsen og sjokket over hans død enda større, sier Reiss-Andersen til NTB.

Harald Stabell etterlater seg kone, lagdommer Anne-Mette Dyrnes, tre barn og barnebarn.

Advokat og Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen sier sjokket over Stabells bortgang er stort. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Stabell var en av Norges mest kjente og respekterte advokater og har en svært lang fartstid bak seg som forsvarsadvokat. Han tok juridisk embetseksamen i 1973 og har drevet egen advokatpraksis siden 1985.

– Harald var en av Norges ledende forsvarsadvokater, og han har utrettelig ført små og store saker med samme engasjement og omtanke. Han var en meget god advokat, som jeg ofte har anbefalt, sier Reiss-Andersen.

Stabell sammen med forsvarer for Per Orderud, Cato Schiøtz (t.h) og forsvarer for Veronica Orderud, Frode Sulland (t.v) under ankebehandlingen i Orderud-saken i Eidsvating lagmannsrett på Åråsen i 2002. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– En av Norges beste

Vi har sett ham i forsvarerrollen for Per Kristian Orderud, Lars-Erik Andersen (Nokas-saken), spiontiltalte Arne Treholt, Terje Bogen, mulla Krekar, Lars Lillo-Stenberg, Gerd-Liv Valla og Ivar Henriksen – for å nevne noen.

Marius Dietrichson er leder i advokatforeningen. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .

– Dette var kjempetrist og kommer litt som et sjokk. Det er nemlig ikke lenge siden jeg så ham, og da var han i god form, sier advokat Marius Dietrichson.

Han er leder av Forsvarergruppen og uttaler seg dessuten på vegne av Advokatforeningen.

– Det er en av Norge beste forsvarere som er gått bort. Stabell har viet hele sitt liv til advokatgjerningen, så det er beskrivende for ham hvordan han jobbet helt til det siste. Han kommer til å bli dypt savnet, ikke bare av oss advokater, men av alle i retten, sier Dietrichson.

Fakta: Fakta om Harald Stabell

Klikk for å åpne faktaboksen

* Harald Stabell ble født i Oslo 16. januar 1947. Død 15. desember 2018. Foreldre: Gina Schreiner og Georg Krohg Stabell.

* Profilert og respektert forsvarsadvokat. Blant en rekke kjente klienter finnes Arne Treholt, Per Orderud, Stein Lillevolden. Forsvarer også i en rekke arbeidsrettssaker og for flere organisasjoner.

* Fast forsvarer i Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og møterett i Høyesterett.

* Ledet fram til sin død Advokatforeningens strafferettsutvalg.

* Stabell etterlater seg kone, lagdommer Anne-Mette Dyrnes, tre barn og barnebarn.

Også mangeårig aktivist fra Blitz-miljøet og ytre venstrefløy, Stein Lillevolden, hyller Stabell som sin «ideelle advokat».

– Han måtte tåle mye utskjelling og hets for å være min forsvarer i retten. Men for meg var han den ideelle advokat, fordi han godtok at jeg politiserte rettssakene, på tvers av hans juridisk fornuftige råd. Jeg er dypt berørt, selv om han egentlig ikke likte meg, skriver Lillevolden på Twitter.

Stabell (th) har blant annet vært forsvarer for Arne Treholt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Politisk langt til venstre

Stabell hadde fast møterett i Høyesterett og var fast forsvarer der i åtte år. Han var også fast forsvarer i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett.

Politisk sto Stabell langt til venstre, og på 1970-tallet var han aktiv i AKP (m-l). Så sent som i 2009 sto han på valg til Stortinget for Rødt.

Den siste tiden hadde han egen advokatpraksis med Heidi Holter som advokatassistent. Harald Stabell var medlem i Den Norske Advokatforening. Fram til sin død var han leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes og forsvarer Harald Stabell i forbindelse med saken der Rødt-lederen ble frifunnet for brudd på taushetsplikten i 2015. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Stabell forsvarte Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som ble frifunnet for å ha brutt taushetsplikten i den såkalte Lindeberg-saken, i 2015.

- Stabell var veldig engasjert, og brant for rettferdighet. Han var sylskarp, så det føltes veldig betryggende å ha ham som forsvarer i retten. Det ble også full frifinnelse, så han fikk gjennomslag for det han ville, sier Moxnes til NRK.

- Hele livet har han tatt saker der folk har stått opp mot systemet og kjempet for rettferdighet, åpenhet og sine rettigheter. Han har vært tydelig på barrikadene i mange saker, ofte på vegne av personer som slåss mot overmakten.

Advokat Harald Stabell ble 71 år gammel. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!