*Nettavisen* Nyheter.

Advokat må betale klient

Advokat Leidulv Digernes er dømt til å betale en klient 680.000 kroner i erstatning.

Årsaken er at han har brutt de forventninger en klient kan ha til sin advokat, ifølge Oslo Tingrett.

NA24 - din næringslivsavis

Satte opp låneavtale
Saken gjelder erstatningsansvar i forbindelse med at advokaten hjalp to personer med å utforme en låneavtale. Saksøkeren hadde penger i vente etter en erstatningssak, og ble invitert til å låne bort penger. Låneavtalen ble satt opp og undertegnet på Leidulv Digernes' kontor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

På lånepapiret stod det 2 millioner kroner, mens det reelle beløpet var 650.000 kroner. Etter at mannens erstatning var utbetalt, kom det frem at låntakeren var en notorisk svindler. Han forsvant etter hvert for godt, og i mars 2005 døde han.

I oktober 2005 leverte mannen inn en stevning til Oslo Tingrett hvor det ble reist krav mot advokat Leidulv Digernes om erstatning for uforsvarlig advoktabistand med 680.000 kroner.

Forsømt undersøkelsesplikt
Retten mener advokaten forsømte sin undersøkelsesplikt og brøt med rolleforventningene til en advokat. Han dømmes til å betale saksøker 680.000 kroner.

Retten legger også til grunn at det ikke ble stilt spørsmål til partene om behovet for sikkerhetsstillelse og heller ikke gjort forsøk på å trenge inn i hva det underliggende forholdet gikk ut på. Retten mener at en advokat må legge til grunn at personer som henvender seg til hans kontor med anmodning om bistand, forutsetter at advokaten vil stille spørsmål for å sikre at de juridiske disposisjoner fremstår som veloverveide.

Digernes hevder at de to bare undertegnet en standard låneavtale, og at han ikke kjente grunnlaget for avtalen og heller ikke ønsket det.

Dommen kan ankes til lagmannsretten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.