RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Illustrasjon)

Advokat robbet legat

Sist oppdatert:
Overså søknader til legatet og stakk 300.000 kroner i egen lomme.

(iBergen.no) Høsten 2006 stilte mannen (53) i Bergen tingrett og tilsto at han hadde underslått 150.000 kroner fra et dødsbo han forvaltet. Men det han ikke fortalte retten var at han hadde langt verre ting på samvittigheten.

Fant uåpnede søknader
For på samme tid som han angrende tilsto underslaget, var han også i gang med å tappe et legat for store summer.

Advokaten skulle våke over urørlige midler i legatet og fordele økonomisk støtte til søkere han mente oppfylte kravene. Men da politiet ransaket kontoret hans, fant de flere uåpnede brev med søknader om pengestøtte.

Mistet bevillingen
Istedet hadde 300.000 kroner fra legatet funnet veien til hans private bankkonto. Avsløringen førte til ny rettssak i Bergen tingrett, der han igjen ble dømt til fengsel for grovt underslag. Men denne gangen mistet han også advokatbevillingen for all framtid.

Han anket straffutmålingen til Gulating lagmannsrett, der han fikk kraftig refs fra dommerne.

«Allmennheten må kunne ha tillit til at en advokat forvalter betrodde midler på en fullt ut betryggende måte. Det forhold at domfelte for annen gang dømmes for underslag tilsier derfor en streng reaksjon, både når det gjelder rettighetstap og ubetinget fengsel.» skriver lagmannsretten i dommen.

- Skader advokatstanden
Heller ikke aktor var nådig i sin karakteristikk av sin kollega.

«Dessuten må det i skjerpende retning legges vekt på at underslaget er begått av en advokat, hvilket også rammer advokatstanden som sådan.» anførte politijurist Anders Johnsen under rettssaken.

Likevel mente retten at tapet av advokatbevillingen for all framtid var en så hard straff at 53-åringen kunne få en noe redusert fengselsstraff. Tingrettens straffutmåling på sju måneder ubetinget fengsel ble dermed satt ned til fem måneder.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere