RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Advokatene lover bedre info

Sist oppdatert:
Heretter vil advokatene gi skriftlig bekreftelse ved nye oppdrag. Ordningen omfatter alle medlemmer av Den Norske Advokatforening.

- Det er viktig at folk har tillit til advokatstanden og at de oppsøker advokat med sine juridiske problemer. Vi håper at den nye ordningen med skriftlig oppdragsbekreftelse vil gjøre det enklere og mer oversiktelig for folk å søke advokathjelp, sier generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen i en pressemelding.

Nytt pålegg
Fra og med 1. august er alle medlemmer av Advokatforeningen pålagt å gi skriftlig bekreftelse til klientene ved nye oppdrag. Advokatforeningen har 5700 aktive medlemmer og dekker over 90 prosent av alle advokater i Norge.

Med den nye ordningen som Advokatforeningen nå innfører, vil den som oppsøker advokat få bedre oversikt over hva oppdraget kan komme til å koste. I noen tilfeller vil advokaten kunne oppgi en fastpris.

Vanskelig beregning
Svært ofte vil det imidlertid være vanskelig for advokaten å fastslå på forhånd hvor omfattende oppdraget vil bli. Da skal bekreftelsen i tillegg til en beskrivelse av oppdraget gi en forklaring av hvordan salæret vil bli beregnet.

- Ofte vil løsningen være at advokaten gir en foreløpig kostnadsramme og presiserer at klienten vil bli varslet dersom arbeidet viser seg å bli mer omfattende enn først antatt, sier Smith.

Info om klagerett
I oppdragsbekreftelsen skal advokaten også informere om den klageadgangen klienten har gjennom Advokatforeningens disiplinærsystem.

I løpet av 2004 kom det inn 452 klagesaker til Advokatforeningens disiplinærutvalg. Omlag halvparten av sakene som ble behandlet, angikk advokatens salærberegning.

- Pålagt oppdragsbekreftelse er et viktig tiltak som både advokat og klient vil ha fordel av. Vi har sett altfor mange klagesaker som skyldes mangelfull kommunikasjon mellom advokat og klient, sier Merete Smith.

Ikke endring for alle
Hun understreker at mange av Advokatforeningens medlemmer også tidligere har gitt skriftlige oppdragsbekreftelser til sine klienter.

- For disse firmaene innebærer det nye pålegget ingen endring, sier Merete Smith.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere