Gå til sidens hovedinnhold

Advokatene tar kaka

Advokatene i Nokas-saken har det særdeles lukrativt i motsetningen til juryen som bare får småpenger.

Fra 09.45 kan du følge Nokas-kjennelsen på TV 2 Nyhetskanalen.

Det viser undersøkelsen som Nettavisen har gjort. Torsdag skrev vi at halvparten av de 12 jurymedlemmene får 250 kroner dagen i møtegodtgjørelse, noe som betyr bare 35 kroner i timen.

Dette står i sterk kontrast til det Nokas-advokatene får i såkalt advokatsalær.

Ferske tall viser at Gulating lagmannsrett så langt har betalt ut 25,1 millioner kroner til de 25 advokatene som er engasjert i saken, til forsvarerne, medforsvarerne og bistandsadvokatene.

Per time får advokatene litt over 800 kroner, noe som tilsvarer omlag 5600 kroner for en gjennomsnittlig rettsdag.

Alle får likt betalt
Det er lagdommer Daniel Lunde som godkjenner lønnsutbetalingene til advokatene.

- Vi betaler ut til advokatene etter at dommeren på vanlig måte går gjennom salærkravene og godkjenner dem, sier administrasjonssjef Arne Støle i Gulating lagmannsrett til Nettavisen.

Men selv om mange av advokatene er kjendisadvokater, får de ikke mer utbetalt av den grunn.

- De får akkurat den samme timesatsen uansett, i overkant av 800 kroner i timen uavhengig av hvilken advokat det er. Det er satsene som gjelder i alle straffesaker, sier Støle.

Denne uken hadde Nyhetskanalen premiere. Se den gratis her

Stort sett en gang i måneden får advokatene utbetalt salærene.

- De sender inn salærkravene sine underveis. De kan jo ikke vente et halvår og få et kjempebeløp utbetalt, sier administrasjonssjefen.

- Er svært uheldig
Støle forstår godt at noen kan reagere på at jurymedlemmene får så lite utbetalt i forhold til advokatene - og det selv om de sitter i samme sak i månedsvis.

Særlig reagerer han på at bare halvparten av juryen får utbetalt den faste møtegodtgjørelsen på 250 kroner per dag.

De som ikke får godtgjørelsen er de som er i fast arbeid, og som bare får dekket tapt arbeidsfortjeneste. Mens det er studenter, pensjonister, arbeidsledige og personer som har en arbeidsgiver som ikke trekker dem i lønn under saken, som får summen.

- Det er klart at denne forskjellen er uheldig. Det er selvfølgelig svært uheldig i en sak som går over så lang tid, sier Støle til Nettavisen.

Derfor har Gulating lagmannsrett tatt dette opp med Justisdepartementet i forbindelse med Nokas-saken.

- Vi fikk svar i begynnelse av januar om at slik er det, og at det ikke går an å gjøre unntak for en sak, forteller Støle.

Han mener alle som møter som lagrettemedlemmer eller meddommere bør får de 250 kronene, uavhengig av om de blir trukket i lønn av sin egen arbeidsgiver eller ikke. I hvert fall i en sak som går over så lang tid.

Ikke endret siden 1981
Støle påpeker dessuten at møtegodtgjørelsen, som gis til lekdommere i norske rettsaker, ikke er endret siden 1981.

- Nå har tanken vært at det skal ikke være spesielt lukrativt. Det skal være en samfunnsplikt man gjør. Noen får tross alt en godtgjørelse som de fleste trekker skatt av, så summen per dag blir kanskje ikke mer enn 125 kroner. Men det er klart når man sitter i 3-4 måneder så blir forskjellen mellom de som får godtgjørelsen og de som ikke får det stor, sier Støle.

Som Nettavisen skrev torsdag har Gulating lagmannsrett utbetalt 1.155.862 kroner til dekking av tapt arbeidsfortjeneste for seks av jurymedlemmene.

I tilegg har de betalt ut til sammen 108.981 kroner i såkalt møtegodtgjørelse, samt at de har betalt reiseutgiftene til alle i juryen på 181.358 kroner.

Fredag klokken 10 legger juryen i Nokas-saken frem sin kjennelse.

På Nettavisen kan du følge kjennelsen direkte.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter