RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TOPPEN AV ET ISFJELL: - Dette er bare toppen av et isfjell. Det som er bekymringsfullt er at det vi identifiserer er systemsvakheter, sier advokat Humlen til NTB.
TOPPEN AV ET ISFJELL: - Dette er bare toppen av et isfjell. Det som er bekymringsfullt er at det vi identifiserer er systemsvakheter, sier advokat Humlen til NTB. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Advokatrapport gir UNE det glatte lag

Sist oppdatert:
- Dette er bare toppen av et isfjell, sier advokat Arild Humlen.

OSLO (NTB-Gunnhild H. Bjerve): Advokatforeningen krever en omlegging av utlendingsforvaltningen, etter å ha avdekket det den mener er systemsvakheter og dårlig rettssikkerhet. UNE mener reglene blir fulgt.

En aksjonsgruppe i foreningen har gått gjennom 1.800 saker som har endt med avslag hos Utlendingsnemnda (UNE) fra 2007 og fram til i fjor. 70 av sakene ble tatt til videre behandling, og her vant asylsøkerne fram i 65 prosent av tilfellene, ifølge advokat Arild Humlen.

Rapporten ble overlevert Justisdepartementet torsdag, og alle politiske partier vil også få et eksemplar.

– Dette er bare toppen av et isfjell. Det som er bekymringsfullt er at det vi identifiserer er systemsvakheter, sier advokat Humlen til NTB.

– Får ikke forklart seg

Rapporten er kritisk til UNE, som asylsøkerne kan klage til om de får avslag av Utlendingsdirektoratet (UDI). Detaljnivået i sakene er for lavt, ifølge Humlen, og klagerne får sjelden mulighet til å forklare seg for nemnda. Humlen mener dette er i strid med intensjonen da UNE ble opprettet. Advokatforeningen mener det nå må legges opp til en topartsprosess, der både UDI og klageren får rett til å møte. Han etterlyser for øvrig tilgang til fri rettshjelp slik at flere saker kan prøves for domstolene.

Advokatforeningen mener også at hensynet til barnas rettigheter ikke blir ivaretatt, og rapporten foreslår regler som sier at barn som har vært seks år i landet, får bli uavhengig av såkalte innvandringsregulerende hensyn.

– Vi har påvist at svært mye av verdigrunnlaget fra Barnekonvensjonen er nærmest utradert, hevder Humlen.

– UNE følger reglene

UNEs kommunikasjonssjef Bjørn Lyster sier UNE ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Dette er altfor sterke konklusjoner på altfor spinkelt tallgrunnlag. Rettssikkerheten er god, og UNE følger de lover og regler UNE skal følge, sier han til NTB.

Av sakene hvor Advokatforeningen har ytt bistand, har klageren vunnet 13 av dem i en domstol, mens UNE har fått medhold i 21 saker. Lyster påpeker at resten av sakene hvor Advokatforeningen sier de har fått positivt resultat, er saker der UNE selv har endret sitt vedtak. Dette er ikke uvanlig, ifølge Lyster, som mener det blir feil når foreningen kaller dette en seier mot UNE.

Evaluert

Advokatforeningen kritiserer blant annet at UNEs nemndledere avgjør for mange saker alene, i stedet for å innkalle til fullt nemndsmøte hvor asylsøkeren kan forklare seg og imøtegå spørsmål om klagerens troverdighet. To evalueringer, i 2003 og 2008, har imidlertid konkludert med at UNEs praksis er i orden, påpeker Lyster.

Lyster har ingen tall på hvor mange saker som nemndlederen har avgjort alene som handler om troverdigheten til klageren.

Han legger til at spørsmål om hele systemet må endres er en politisk diskusjon som UNE ikke vil ta del i. Det samme gjelder diskusjonen om UNE skal få mer spesifikke retningslinjer, og dermed kunne utøve mindre skjønn.

Lyster er uenig i at det skjer en negativ utvikling når det gjelder hensynet til barns rettigheter, men sier at både UNE selv og domstolene har likebehandlingsutfordringer i saker med lengeværende barn.

– Hvor er Høyre

SVs Karin Andersen etterlyser bedre rettssikkerhet for asylsøkerne og oppfordrer spesielt Høyre til å komme på banen.

– Hvor i all verden har det blitt av det Høyre som var opptatt av rettssikkerhet? Har de også blitt tvunget til taushet av Frp eller har Høyre også mistet dette prinsipielle viktige verdigrunnlaget sitt, spør hun.

Andersen foreslår tre strakstiltak: Rettshjelpen må økes, UDI må styrkes for å bli bedre og raskere og flere saker må behandles i full nemnd i UNE.

Justisdepartementet opplyser at de vil sette seg inn i rapporten før de vil kommentere den. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere