RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Afghaner-returer har stoppet opp

Etter masseutsendelser i fjor høst og påfølgende protester, er returene av afghanske asylsøkere med avslag på sine søknader nå stanset nesten helt opp.

De siste årene har bare vel halvparten av afghanerne som har søkt asyl i Norge, fått positivt svar på sine søknader. Resten må forlate Norge. Det blir stadig vanskeligere å gjennomføre. Langt færre afghanske asylsøkere med avslag er blitt sendt ut de første to månedene i år enn på tampen av fjoråret, viser tall Bergens Tidende har fått innsyn i fra Politiets utlendingsenhet (PU), som gjennomfører tvangsreturene.

Vil ikke svare

Mens PU returnere 80 afghanere i oktober, 70 i november og 44 i desember, ble det i januar bare sendt ut ni personer til Afghanistan. For de tre første ukene i februar var tallet kun 13.

Den kraftige nedgangen i antallet returer faller i tid sammen med de mange og sterke protestene som Norge har mottatt fra afghanske myndigheter. Afghanerne har sendt en rekke protestbrev til Norge de siste par månedene.

Justisdepartementet ville sist uke ikke svare Bergens Tidende på hvorfor returtallene har falt så kraftig, og henviste til Politiets utlendingsenhet (PU). PU kunne ikke svare på spørsmålene før helgen.

Færre sendt ut

I 2015 har Solberg-regjeringen ambisjoner om å sende ut rekordmange asylsøkere som ikke har lovlig opphold i Norge. 2.200 i denne kategorien skal sendes ut i løpet av året – det er 300 flere enn måltallet for fjoråret, som politiet for øvrig ikke helt greide å nå.

PU sendte i januar ut 494 personer uten lovlig opphold i Norge. Det er 18 prosent færre enn til samme tid i fjor. I denne gruppen var 181 ilagt en straffereaksjon. Omkring 200 var tidligere asylsøkere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere