Gå til sidens hovedinnhold

Afghanerne kom tilbake

Flere av de sultestreikende afghanerne som fredag morgen ble fjernet av politiet, har nå kommet tilbake til Domkirkeplassen. Politiet anser likevel aksjonen som vellykket.

OSLO (TV 2 Nettavisen): Klokken fem fredag morgen startet politiet sin aksjon for å fjerne de sultestreikende afghanske asylsøkerne fra teltleiren de hadde etablert i Oslo sentrum.

En halv time senere ble afghanerne fraktet av gårde med busser til legevakten for undersøkelser. En håndfull av dem ble fraktet videre til Ullevål universitetssykehus.

Se bilder fra aksjonen nederst i saken.

- Leiren fortsetter
Kort tid etter kom flere av de sultestreikende tilbake til Domkirken, til stor jubel fra de mange sympatisørene som fortsatte å demonstrere etter at afghanerne først reiste.

Afghanerne som kom tilbake satte seg på bakken mens aksjonistene, mange av dem fra SOS rasisme, slo ring rundt dem ved å lenke seg sammen rundt dem.

Like før klokken åtte forlot de fleste av politifolkene som deltok i aksjon stedet. Og aksjonistene var tydelige på hva de nå vil gjøre:

- Politiet misforstår. De får bare ta ned teltene, men leiren fortsetter. Vi skal mobilisere flere, ropte en av aksjonistene.

Politiet lar aksjonistene bli sittende på plenen utenfor kirken, men noen politifolk står og passer på slik at de ikke setter opp telt igjen. Ved 13-tiden fredag satt fortsatt aksjonistene på plenen utenfor Domkirken.

- Nå kommer vi til å fortsette å være her. Det virker som om politiets aksjon bare var en symbolhandling. De fleste aksjonistene har jo kommet tilbake, sier Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme til TV 2 Nettavisen.

- Kommer dere til å gjenreise teltleiren?

- Det overlater vi til afghanerne å bestemme, men hvis de vil det, så kommer vi til å bistå dem med praktiske ting. Det er de som bestemmer hva som skal skje her, vi stiller oss bare tilgjengelig for å hjelpe dem. Men foreløpig vil ikke de sultestreikende sette opp igjen telt, sier Melbye Pettersen.

Han mener for øvrig at hele aksjonen er unødvendig, og nedverdigende for kirken.

SOS rasisme forsøker nå å få kjøpt inn parasoller slik at aksjonistene slipper å sitte i solsteiken.

- Så håper vi politiet ikke tar de vekk og kaller det for telt, sier Melbye Pettersen.

Politiet brukte rå makt
Politiet brukte rå makt for å fjerne flere av aksjonistene som omringet teltleiren til de sultestreikende afghanerne. Klokken 06.40 valgte politiet å gripe inn, og fjernet teltene med makt etter at de hadde brøytet seg gjennom aksjonistmassen.

Politiet dro flere ut etter beina, og flere av dem skrek og var tydelig sinte på politimennene.

To av aksjonistene måtte fraktes vekk med sykebil.

Talsmannen for de sultestreikende Zahir Athari sa ved 08-tiden at de kommer til å bli værende utenfor Domkirken.

- Vellykket aksjon
Likevel anser politiet aksjonen som vellykket.

- Vi ønsker å løse dette på en best mulig måte, og anser aksjonen som vellykket. Nå har vi fått revet teltleiren, og har nullstilt det hele, sier operativ uteleder Snorre Haugan ved Oslo politidistrikt.

- Hva om de slår opp en ny teltleir?

- Da får vi vurdere en ny aksjon, sier Haugan.

- Break my hands
Afghanernes talsmann Zahir Athari ble lagt i jern og fjernet fra teltet der de sykeste av sultestreikerne lå. Mens han gjorde intens motstand tryglet han nærmest politiet om å knekke hendene hans.

- Break my hands, break my hands! You promised you would not use force! You're using force, ropte Athari mens politiet brøt han løs fra hans kamerater, og dro ham ut av teltet.

Det var til tider stor dramatikk under fjerningen av aksjonistene, men ingen så ut til å komme fysisk til skade under aksjonen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken