RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aggressive horer skal bort

Sist oppdatert:
Byrådsleder Erling Lae har fått nok. Nå skal politiet kunne vise bort pågående horer på Karl Johan.

- Vi jobber for at noen gater skal føles trygge til enhver tid på døgnet, både for gamle damer og folk med barnevogn. Karl Johans gate er en av dem. Derfor må vi endre politiforskriften, slik at vi kan få bort de prostituerte fra Oslos paradegate, sier byrådsleder Erling Lae (H) til TV 2 Nettavisen.

Aggressivt salg forbudt
Om kort tid sendes en forskiftendring for politiet i Oslo ut på høring. Der går det fram at politiet skal kunne vise bort eller fjerne prostituerte som har en aggressiv eller svært pågående adferd.

- Vi vil ikke tillate aggressivt salg av sex, på samme måte som vi ikke tillater aggressivt salg av andre varer. Vi har hørt mange eksempler på prostituerte som holder menn igjen i armen og lignende. Det vil det bli slutt på med dette, sier Lae.

I lovforlaget vil det også ligge et lignende forslag for tiggere. Pågående tiggere skal bort fra Karl Johan og andre gater. Men tiggere som sitter i ro og ikke er til sjenanse for folk, skal få være i fred.

Ingen kjappe løsninger
Justisminister Knut Storberget inviterte torsdag til et møte mellom organisasjoner og myndigheter som arbeider opp mot de prostituerte i hovedstaden. Hensikten med møtet var å kartlegge hva som kan gjøres bedre i forhold til miljøet, og for å begrense menneskehandel i tilknytning til prostitusjonsmiljøene.

- Vi har klart kommet fram til at det ikke nytter med kjapp-kjapp-løsninger hvis vi skal løse de utfordringene vi står overfor, sier Storberget.

Han viser til at regjeringen i sin handlingsplan allerede har satt i gang en del tiltak mot prostitusjonsmiljøet. Og at de virker.

- Vi har Pro-senteret, jentene som driver og arbeider dette er helt uvurderlige. Og vi har Rosa-prosjektet, som hadde 80 henvendelser fra prostituerte som var utsatt for menneskehandel. 26 av disse prostituerte har fått et nytt bosted, forteller Storberget.

Regjeringen ser nå også på hva som kan gjøres i forhold til mulig oppholds- eller arbeidstillatelse for de prostituerte.

- Vi vil drøfte nærmere hvorvidt enkelte prostituerte kan få en vurdering med opphold på humanitært grunnlag, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Forskyver problemet
Endret lovgivning i de europeiske landene har store konsekvenser for det norske prostitusjonsmiljøet.

- Poenget er, at med en gang landene innfører en ny lov, med for eksempel et prostitusjonsforbud, forskyver hele problemet seg. Da det ble ulovlig med prostitusjon i Helsinki, flyttet en rekke prostituerte til Norge. Slik ser vi over hele Europa, sier Jessen.

- Her må det et internasjonalt samarbeid til, også for å bli slutt på menneskehandel, sier Lae.

- Det hjelper ikke å forskyve problemet fra land til land, skyter Rieber-Mohn inn.

Kan spre seg
Tove Smaadahl, daglig leder i Krisesentersekreteriatet, mener vi vil få enda flere prostituerte til Norge og flere i distriktet dersom det ikke gjøres mer.

- Markedet i de store byene er mettet. Vi ser allerede nå at det er grupper i Trondheim. Og vi vet at det foregår menneskehandel i Tromsø. Det viktigste for oss er at vi for informasjon om bakmenn, slik at vi kan ta tak i dette. Ellers er jeg redd det kommer til å dukke opp mer i distriktene, sier hun.

Hun støttes av Unni Kiil i Rosa-prosjektet.

- Vi er spesielt spente på hva som skjer i forhold til mulig arbeids- og oppholdstillatelse for prostituerte som avslører bakmenn. Veldig mange kvinner har sterke søknader for å få opphold på humanitært grunnlag, med det de har opplevd før de kommer til Norge, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere