Agnes (19) i AUF: - Holdningene han sto for jobber vi mot hver dag

Agnes Viljugrein, fylkesleder i Oslo AUF, var en av dem som leste opp navnene på alle de 77 som mistet livet under terrorangrepene for fem år siden.

Agnes Viljugrein, fylkesleder i Oslo AUF, var en av dem som leste opp navnene på alle de 77 som mistet livet under terrorangrepene for fem år siden. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Fem år etter 22. juli-angrepet ble navnene på de 77 ofrene lest opp av en ny generasjon AUF-ere.

22.07.16 12:14

OSLO (Nettavisen og NTB): - Det var tungt og vanskelig, sier Agnes Viljugrein (19), en av dem som sto på scenen foran regjeringskvartalet og leste opp navnene på alle de som mistet livet - åtte i regjeringskvartalet og 69 på Utøya.

Les også: Alt om minnemarkeringen for 22. juli-terroren

19-åringen, som er fylkesleder i Oslo AUF, var ikke på Utøya for fem år siden. Hun tilhører den nye generasjonen AUF-ere, som likevel er preget av det som skjedde den gangen.

- Jeg synes vi har lært mye av 22. juli, både som samfunn og vi som tilhører en ny generasjon i AUF. Vi tar dette med oss. Holdningene han sto for jobber vi mot hver dag. Vi jobber for toleranse for andre kulturer og har håp for framtida, sier Viljugrein til Nettavisen.

– Glem aldri hva du tenkte og følte da du løftet rosen din i rosetoget for fem år siden. Vi har ikke råd til å glemme det løftet vi ga. Aldri mer 22. juli, sa AUF-leder Mani Hussaini i sin minnetale foran regjeringskvartalet fredag.

HTML EMBED
embedNAvideo("u5GM9fhZW3bcy20PuGai4Q", false)

– Listen med navnene gjør så vondt å høre på, og det stikker i hjertet når man hører hvert enkelt navn. Det er som om listen aldri tar slutt, og det er derfor vi må gjøre dette, for å minne oss på hver og enkelt av de 77 enkeltmenneskene som ble drept for fem år siden, sa Hussaini.

Det var Tor Inge Kristoffersen, regjeringskvartalets representant i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, som åpnet markeringen.

Både NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, kronprinsparet, regjeringsmedlemmer, pårørende, etterlatte og AUF-medlemmer var til stede.

Statsminister Erna Solberg taler under minnemarkeringen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB Scanpix)

– Tiden leger ikke alle sår

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet talen sin med å si at det er fem år siden sommerdagen som ble til en av de mørkeste dagene i norsk historie.

– Fem år går fort for en liten jente eller gutt som fyller år, for dem som har mistet noen er fem år ingenting, sa Solberg.

Hun minnet om at vi alle fortsatt kan se sporene etter terrorhandlingene.

– De største sporene er satt i oss som mennesker. I savnet etter de vi er så glad i. Tiden leger ikke alle sår. Den kan kanskje lindre smerten, men heller ikke mer, sa Solberg, og la til:

– Hva er vel fem år når vi mister det umistelige.

- Vi skal stille opp

Solberg brukte talen til å understreke vårt felles ansvar for å hjelpe de berørte etter 22. juli-terroren:

- Jeg vet at mange kjenner på en forventning fra omgivelsene om at nå skal alt begynne å fungere som normalt. Terskelen for å be om hjelp kan føles høyere. Slik skal det ikke være. Vi er alle forpliktet til å senke denne terskelen. Det er lov å be om hjelp, det er lov å ha tunge dager, og vi skal stille opp, sa statsministeren.

Ekstremisme på fremmarsj

Både Hussaini og Solberg benyttet anledningen til å minne om at ekstremisme fremdeles er på fremmarsj både her hjemme og ute i Europa.

– Altfor ofte blir mennesker ofre for hat, fremmedfrykt og vold, sa Hussaini, og viste til blant annet Istanbul, Orlando og Nice.

Også Solberg snakket om angrepet i Nice forrige uke i sin tale.

– I dag sender vi våre tanker også til dem som ble rammet av disse og andre angrep. Terroristenes ideologier kan være ulike, men de snakker samme språk. Våpen og vold er deres fremste midler. Terror kan bare bekjempes ved at vi tilbyr en bedre verden. Vi skal løfte fram det som samler, for terrorister dyrker fram det som splitter og det som setter grupper opp mot hverandre, sa Solberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.