Ahus hadde 7000 pasientdøgn på gangen i fjor

Legeforeningen mener korridorpasienter utgjør en alvorlig trussel mot pasientsikkerheten. Ahus var vertingen i fjor.

Legeforeningen mener korridorpasienter utgjør en alvorlig trussel mot pasientsikkerheten. Ahus var vertingen i fjor. Foto: Aleksander Andersen (NTB scanpix)

Fem av landets største sykehus hadde et belegg på over 100 prosent i fjor.

18.08.15 15:47

På grunn av kapasitetsproblemer ligger pasienter på gangene i norske sykehus hver eneste dag. Verst er Akershus universitetssykehus (Ahus) med 7000 pasientdøgn på korridor i fjor.

Legeforeningen mener korridorpasienter utgjør en alvorlig trussel mot pasientsikkerheten.

– Alle kan i prinsippet høre det som blir sagt på korridor. Særlig eldre pasienter vil være forsiktige med å stille de spørsmålene de har. Mange vil føle seg til bry når de ligger i korridoren og ser hvordan sykepleiere og leger løper, sier legeforeningens president Hege Gjessing til Aftenposten.

Hun mener korridorpasienter får for lite hvile og at sårstell og toalettbesøk blir utfordrende når man i beste fall ligger bak et skjermbrett i en gang.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er belegget ved norske sykehus 93 prosent i dag, 8 prosentpoeng over OECDs anbefalte øvre grense for forsvarlighet. Akershus universitetssykehus i Lørenskog topper statistikken med et belegg på 108 prosent.

Senterpartiets Kjersti Toppe tar nå til orde for en maksgrense på 85 prosent, den samme grensen som i OECD og Storbritannia.

Ledelsen ved Ahus mener imidlertid at statistikken er feil, fordi den ikke tar med "tekniske senger", som blant annet er plasser på intensivavdelinger, postoperativ, fødesenger og kuvøse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.