Gå til sidens hovedinnhold

Air Baltic-styrmann løslatt fra varetekt - venter på promillesak i retten

Promilledømt styrmann må melde seg for politiet to ganger i uken.

Mandag 17. august ble styrmannen på Air Baltic-flyet, som skulle fly fra Gardermoen til Kreta med 109 passasjerer i begynnelsen av august, dømt til seks måneders fengsel i Nedre Romerike tingrett.

Det var lørdag morgen 8. august at han og andre besetningsmedlemmer ble promilletatt. Styrmannen hadde 1,35 i promille.

Etter å ha tatt betenkningstid valgte han å anke promilledommen. To flyvertinner er også dømt i saken, til henholdsvis 45 og 60 dagers fengsel. I tillegg måtte kapteinen møte i retten forrige uke.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Meldeplikt to ganger i uken

Styrmannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet av politiet og ble løslatt fredag før helgen. Både tingretten og lagmannsretten hadde besluttet å løslate ham, men påtalemyndigheten anket til Høyesterett. Fredag besluttet de å forkaste anken.

- Han løslates dermed fra varetektsfengsling mot meldeplikt for politiet to ganger i uken. Lagmannsretten mener at det blir uforholdsmessig å ha ham i varetekt frem til en rettskraftig dom foreligger, forteller politiadvokat ved Romerike politidistrikt Camille Ek Sørensen til Nettavisen.

Les også: Politiet utvider siktelsen mot AirBaltic-besetningen

Les også: Tatt med 1,35 i promille

Kort fortalt betyr dette at retten anser det som uforholdsmessig at styrmannen vil ha sittet i varetekt i hele eller store deler av dommen dersom han skulle bli dømt i Eidsivating lagmannsrett.

Lagmannsretten tar også høyde for at styrmannen kan slippe ut etter å ha sonet to tredjedeler av dommen. Dermed har han i praksis sonet mye av dommen allerede.

Får familiebesøk

Det er ennå ikke besluttet om lagmannsretten tar anken til styrmannen til følge. I verste fall kan han ende opp med å oversone, altså å sitte varetektsfengslet lenger enn en eventuell dom i lagmannsretten. I sin kjennelse slår de blant annet fast at det er en reell mulighet for at styrmannen kan få en mildere dom enn de seks månedene ubetinget fengsel han ble idømt i Nedre Romerike tingrett.

- Det er også sannsynlig at han kan komme til å få deler av en eventuell dom som betinget dom, eller at den blir satt ned, sier forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Styrmannen har sittet varetektsfengslet i Oslo fengsel. Fredag ble han altså løslatt.

- Han er veldig glad for det, han er nå i Oslo i påvente av avklaring fra om det blir sak i lagmannsretten. Han har sjekket inn på hotell og venter på at familiemedlemmer skal komme på besøk, sier Elden.

Dersom Eidsivating lagmannsrett tar anken til følge er det antatt at saken blir berammet i desember.

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene