*Nettavisen* Nyheter.

Akademikerne støtter Norman

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

En samlet fagbevegelse har gitt Victor Norman så ørene flagret etter at han foreslo å myke opp reglene for midlertidig ansatte. Nå bryter de 130.000 medlemmene i Akademikerne ut av flokken og gir Høyre-statsråden sin støtte.

23.10.03 11:55

Victor Norman har ertet på seg hele kobbelet av arbeidstakerorganisasjoner etter at han for et par uker siden foreslo å gi private bedrifter utvidet adgang til å bruke midlertidig ansatte. Nå får han uventet støtte til innholdet i lovforslaget fra Akademikerne, som organiserer 130.000 universitets- og høyskoleutdannede over hele landet.

- Vi tror det er behov for en oppmykning av reglene for midlertidig ansettelse i norsk næringsliv, sier Akademikernes leder Christl Kvam til TV 2 Nettavisen.

Kvam legger særlig vekt på at mange unge akademikere sliter med å få jobb.

- De vil heller ha en midlertidig jobb enn ikke å ha en jobb, konstaterer hun.

Kvam viser til at mange midlertidig ansatte får tilbud om fast jobb før det er gått to år.

Innstramming

- Det er veldig viktig for våre nyutdannede medlemmer å få brukt kompetansen når den er fersk. Samtidig er det en viktig begrensning at man bare kan være midlertidig ansatt i maksimalt 12 måneder, fortsetter Christl Kvam.

Det lovverket som gjelder i dag, gir ingen tidsbegrensning i bruken av midlertidig ansatte. Forslaget fra Norman innebærer med andre ord en innstramming i forhold til dagens ordning.

- Vi tror at en lovendring som åpner for å slippe folk lettere inn i arbeidslivet, er positivt . Samtidig er det bra at det settes en stopper for at mange av de som arbeider går på midlertidig ansettelse til de er over 50 år . Det gjelder mange ved universitetene og høyskolene, sier Kvam.

Ikke enig i alt

Akademiker-lederen frykter ikke at arbeidsgiverne vil misbruke ordningen ved å utvide bruken av midlertidige ansettelser i stedet for å tilby folk fast jobb.

- Jeg tror en oppmykning er med på å styrke de faste ansatte. Hvis man kun baserer seg på faste ansatte, ville kostnadsnivået være så høyt i enkelte bransjer at mange flere bedrifter ville gå konkurs. Dermed mister både de faste og sesongmessig ansatte jobben, framholder Kvam, og peker på reiselivet som eksempel.

Lederen for Akademikerne påpeker at hun tar sterk avstand deler av forslaget fra Victor Norman. Det viktigste ankepunktet er Høyre-statsrådens forslag om å gi en skjønnsmessig adgang til midlertidig ansettelse der arbeidstakeren bare trengs for et bestemt oppdrag.

- Politisk uklokt

- Det forslaget er alt for vidt. En ny lov bør ha minst mulig rom for skjønn - det hindrer misbruk. Vi synes det ville vært mye bedre å forholde seg til de unntakene som ligger i loven i dag, det er ikke noe man kan trikse med, sier Christl Kvam.

Kvam kritiserer også Victor Norman for timingen i denne saken. Han burde ventet til arbeidet i Arbeidslovutvalget var ferdig, mener hun. Nå ligger hele utvalget dødt etter at alle de store arbeidstakerorganisasjonene trakk seg ut i protest.

- Jeg synes Victor Norman har handlet politisk uklokt. Han spilte en ball over til LO som han ikke ønsket å spille, avslutter Akademikernes leder Christl Kvam.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.