RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aker brygge-ranet åpnet etterforskningen

(TV 2)
Sist oppdatert:
Ved et lykketreff ble Munch-tiltalt Petter Tharaldsen funnet svømmende i havnebassenget etter Aker Brygge-ranet. Det åpnet Munch-etterforskningen.

BORGARTING LAGMANNSRETT (Nettavisen): I dag startet ankesaken i Munch-saken i Borgarting lagmannsrett. I sitt innledningsforedrag avslørte påtalemyndigheten at det var ranet på Aker Brygge som indirekte åpnet etterforskningen.

Aktor gikk gjennom hendelsene ransdagen og sa at det var sparsomt med tekniske bevis i saken. Det eneste DNA som er funnet, stammer fra nakkestøtten i ransbilen og på et av våpnene. Men dette tilhører ingen av de mistenkte. Det meste av bevis i saken er altså funnet ved overvåkning og fra vitner.

Aktoratet sa også at ranet skulle egentlig skje 15. august - en uke før selve ransdagen, men en feil ved ransbilen gjorde at ranet ble utsatt

Aker Brygge ranet
Allerede ransdagen 22. august 2004 hadde den ene Munch-tiltalte, Petter Rosenvinge, kontakt med tidligere politispaner Johnny Brenna der han ga informasjon om ranet. Samtidig plukket politiet opp telefonsamtaler i den såkalte Wonderboy-saken som indikerte at David Toska sto bak ranet.


Men det var først en uke senere – natt til 30. august 2004 – at saken forløste seg. Da slo tre ranere til mot en bank på Aker Brygge.

Ranerne på Aker Brygge ble tatt på fersk gjerning i en væpnet politiaksjon. Bandidos-leder Lars Harnes og tidligere nynazist Daniel de Linde ble tatt på Brygga. Petter Tharaldsen var sjåfør for ranerne. Den samme rollen er han tiltalt for i Munch-saken. Tharaldsen ble funnet svømmende i havnebassenget utenfor brygga.

Tharaldsen var på det tidspunktet ikke mistenkt i Munch-saken. Det endret seg etter at politiet fant to finnlandshetter i en bil som Tharaldsen disponerte. Samtidig konstaterte politiet at Tharaldsen hadde hatt telefonkontakt med Stian Skjold ransdagen.

Det ble også funnet 200-lapper hjemme hos Tharaldsen|. De hadde glass-støv som knyttet dem til NOKAS-ranet. Det kan igjen tyde på at Munch-akjsonen var bestilt av NOKAS-ranerne.

Avlytting
23. september startet politiet med telefonavlytting av Skjold. Samme dag plukket de opp svært interessante samtaler mellom Skjold og medtiltalte Thomas Nataas. I skjulte ord og vendinger snakket de om henting av Munch-bildene i bussen til Nataas på Skrimstad gård.

24. september 2004 ble bildene flyttet fra gården av Stian Skjold. Politiet spanet på bussen og så selv at Skjold forsvant med bildene. Skjold nekter for å være en av ranerne - men innrømmer at han flyttet bildene denne aktuelle kvelden

Nettavisen skrev mandag hvordan en Nokas-raner hentet Munch-maleriene, og hadde en samtale med David Toskas samboer noen timer senere. Det er blant annet denne koblingen som gjør at David Toska er mistenkt i Munch-saken.

I innledningsforedraget poengterte aktoratet at David Toska har status som mistenkt i saken. Det samme har en annen kjent person i miljøet. Nettavisen kjenner til at denne personen var en venn av den døde 27-åringen som nå er utpekt som den tredje raneren.

Flere mistenkte
Påtalemyndigheten varslet tirsdag at de vil presentere omfattende bevis knyttet til denne døde personen. I januar 2006 startet politiet infiltrasjon av denne personen. En tjenestemann ble 27-åringens venn, og fikk på den måten innsideinformasjon om saken.

Forsvarerne i Nokas-saken har varslet at de vil ha dette bevismateriale avskåret.

Tirsdag ble det også kjent at en annen person er mistenkt i Munch-saken. Denne mannen er en kjent person i ransmiljøet i Oslo. Han var også en god personlig venn av 27-åringen som ble infiltrert i politiets operasjon UC. Mannen har nektet å la seg avhøre av politiet om saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere