*Nettavisen* Nyheter.

Akselsen kan bli ofret

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Olav Akselsen er en av Aps tre mannlige komite-ledere på Stortinget som kan bli ofret for å rette opp kvinne-tabben.

25.10.05 21:12

Akselsen er ikke umiddelbart begeistret med tanke på å måtte gi fra seg komitelederjobben i utenrikskomiteen til en kvinnelig partifelle.

- Jeg trodde jeg var valgt, jeg. Men det som skjer, det skjer, sukker Akselsen.

Hordalands-representanten var aktuell som statsråd i den nye rødgrønne regjeringen, men da Jens Stoltenberg ringte var det for å si at det ikke ble plass til ham likevel.

Nå har Aps parlamentariske leder Hill-Marta Solberg skapt usikkerhet om han får fortsette som komiteleder.

Sykemeldt
Ap har et landsmøtevedtak på at det skal være lik kjønnsfordeling mellom kvinner og menn i alle verv, men har endt opp med 25 prosent kvinner og 75 prosent menn blant sine fire komiteledere på Stortinget.

Finanskomiteens leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og kommunalkomiteens leder Dag Terje Andersen er de to andre Ap-mennene som står utsatt til.

TV 2 Nettavisen får bekreftet at Solberg, som er sykmeldt denne uken, vil ta opp den skjeve fordelingen av verv mellom kvinner og menn på Stortinget med de parlamentariske lederne når hun er tilbake i jobb igjen neste uke.

Men lederne for de andre partiene på Stortinget er fornøyd med den fordelingen de har foretatt. Dermed kan Solberg bare stokke sin egen kabal for å innfri Aps likestillingsvedtak.

- Fornuftige valg
Akselsen gir uttrykk for at han ikke ser det store behovet for å omfordele komitevervene mellom Aps stortingsrepresentanter.

- Jeg regner med at de som har sittet i utvalget og gjort valgene har tatt hensyn til de reglene som er, og at de har gjort sine valg på fornuftig vis.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ørn E. Borgen

- Frykter du at du må si fra deg komiteleder-jobben?

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg er tilhenger av så jevn kjønnsfordeling som mulig, og regner med at Aps fraksjonsledere er valgt ut fra det, sier Akselsen.

Gruppeledelsen får bestemme
- Dette får de som la fram innstillingen til komiteene kommentere. Vi har et utvalg som har jobbet med den saken, der blant annet Hill-Marta Solberg har sittet, sier komitéleder for Dag Terje Andersen i kommunal og forvaltningskomiteen til TV 2 Nettavisen.

Både Akselsen og Andersen er villige til å gi opp sitt lederverv hvis partiledelsen skulle kreve det.

- Vi gjør selvfølgelig en jobb der partiet synes vi passer best, så enkelt er det, sier Andersen.

Finanskomiteens leder Karl Erik Schøtt-Pedersen ledet tirsdag komiteens høringer om statsbudsjettet, og har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.