*Nettavisen* Nyheter.

Akterenden til bunns

Akterenden på det havarerte lasteskipet M/S Server har sunket i havet og lekker olje.

13.01.07 08:22

Kystverket hadde i natt ute et helikopter for å lete etter olje på havoverflaten i området rundt der M/S Server sank med 585 tonn tung bunkerolje og 72 tonn dieselolje om bord fredag kveld. Halvparten av oljen kan være lekket ut etter havariet på et skjær ved Fedje i Hordaland.

Forsvunnet fra overflaten
- Akterskipet har sklidd av grunnen og kan ikke lenger ses fra overflaten. Ting tyder på at omtrent halvparten av oljen har lekket ut eller ligger igjen i akterskipet, sier operasjonsleder Per Odd Krystad i Kystverket til Nettavisen rundt klokken halv fire natt til lørdag.

Forskipet er tatt under slep til roligere farvann.

- Det viser seg så langt å være stabilt og flyter godt.

Kan bli knust
Det er dermed tilstanden til akterskipet som natt til lørdag bekymrer.

- Det er stor fare for at denne delen blir knust. Vi vet ikke ennå om hvordan det er med den, men vil sende ut dykkere for å undersøke straks det blir værforhold til det, sier Krystad. Problemet akkurat nå er sterk sjø, noe som ytterligere øker faren for utslipp og spredning av olje.

Begrenset spredning
Det er kommet rapporter fra kommunen om at det skal være olje observert på land i området, men foreløpige undersøkelser fra Kystverket tyder på at det meste av oljen befinner seg lokalt rundt der skippet havarerte.

- Vi har foreløpig funnet veldig lite olje på sjøen. Det er litt spredning nordover, men foreløpig er det mest rundt havaristedet, sier Krystad, som understreker at om dette er tilfelle, vil det være enklere å unngå en miljøtragedie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.