*Nettavisen* Nyheter.

Aktor: - Pettersen ikke raner

Foto: (TV 2)

I tingretten mente aktor at Dan Pettersen var en av Nokas-ranerne som stod vakt ute på Domkirkeplassen. Nå har påtalemakten snudd.

19.10.06 10:43

STAVANGER/OSLO (Nettavisen): Det var under et lukket møte mellom forsvarere, påtalemakten og lagdommerne onsdag forrige uke at aktoratet avslørte at de har snudd 180 grader. Aktoratet uttalte da at de legger til grunn at Dan Pettersen var hjemme i sin egen leilighet under dødsranet i Stavanger.

Dette kan få store konsekvenser for straffeutmålingen mot Dan Pettersen som i tingretten ble dømt til 15 års fengsel.

- Dette bør få en betydelig innvirkning på straffeutmålingen, sier Dan Pettersens forsvarer, advokat Brynjar Meling, til Nettavisen.

- Var hjemme
Nettavisen har snakket med flere av dem som var til stede på møtet. Samtlige forteller at påtalemakten sa at de vil legge til grunn at Dan Pettersen var hjemme ransdagen, «med mindre det skulle komme frem noe annet som vi ikke vet om per i dag».

Statsadvokat Tor Christian Carlsen ønsker imidlertid ikke å bekrefte dette overfor Nettavisen.

- Det som ble sagt på det møtet, er fra vår side ment å forbli i det møtet, sier Carlsen.

Hvorfor påtalemakten ikke vil fortelle dette i åpen rett, ønsker ikke Carlsen å svare på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

- DNA-bevis kan gi psykologisk effekt
Etter at samtlige av de 13 tiltalte var ferdig med å forklare seg forrige uke, gjennomgår påtalemakten denne uken de tekniske bevisene mot de tiltalte. I tingretten kom det frem at ingen har så mange DNA-match på ransutstyret som Stavanger-mannen som leide ut Nedre Dalgate til David Toska.

Advokat Meling frykter nå at bevisene vil påvirke juryen til å tro at Dan Pettersen likevel var en av de elleve ranerne.

- Vi kan risikere at min klient blir satt i bås med dem som har tilstått å ha vært på Domkirkeplassen. Det er de psykologiske effektene (hos juryen, red.anm.) jeg som forsvarer er redd for, sier advokat Brynjar Meling til Nettavisen.

Frafalt vitner
På bakgrunn av aktors utsagt på arbeidsmøtet forrige uke, valgte advokat Meling å frafalle en rekke vitner på sin vitneliste, fordi han oppfattet det som ubestridt at Pettersen ikke deltok på ranet. Nå hagler imidlertid bevisene mot hans klient.

- Er du redd for å bli lurt, og at aktoratet skal snu og si at han deltok allikevel?

- Jeg vil aldri antyde det, men det jeg er redd for er at så lenge man ikke får en avklaring om dette, så kan det snike seg inn en uriktig oppfatning hos juryen, sier Meling.

Statsadvokat Tor Christian Carlsen sier til Nettavisen at de tekniske bevisene nå blir lagt frem, uavhengig om personer har tilstått eller ikke.

- Vi brukte mye tid på DNA-bevis og tekniske bevis i tingretten. I lagmannsretten går mye raskere gjennom dette, ettersom det nå er kommet flere tilståelser, sier Carlsen som man ikke kan tolke dette i noen retning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Toska: - Dan var ikke med
De seks første ukene av Nokas-ankesaken har det kommet frem en lang rekke nye opplysninger og tilståelser fra de tiltalte. Blant annet har Dan Pettersen, som i tingretten nektet å ha noe med selve Nokas-ranet å gjøre, tilstått for medvirkning, men nekter for at han deltok.

Han innrømmer at han leide ut dekkleiligheten til David Toska, han visste om ransutstyret som lå lagret, og han hjalp sågar Toska med å pusse våpnene. Etter ranet hjalp han ranerne med skuddskader og flukten ut av Stavanger, samt at han skjulte ransutbyttet, våpen og utstyr i leiligheten. Pettersen fikk også i oppdrag å telle over hele ransutbyttet.

Selve ransdagen hevder hat at han var hjemme i leiligheten, men nekter for at han hadde en «vaktfunksjon», slik påtalemakten nå vil forsøke å bevise. Dette ble senere bekreftet av David Toska:

- Det var opp til han selv om han ville være der eller ikke. Jeg foreslo at han slo på mobilen, sånn at han hadde alibi. Dette fordi alle skulle tilbake til huset hans, sa Toska i lagmannsretten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.