*Nettavisen* Nyheter.

Aktor ber om ett år og to måneders fengsel etter blodig millionærslagsmål

Forretningsadvokat og investor Einar Greve ble utsatt for grov kroppsskade da han ifølge politiet ble stukket i ansiktet, halsen, brystet og magen med et hvitvinsglass. Mandag vitnet han i retten. Her er han med aktor Renate Myhre Medby. Foto: Paul Weaver

Politiet mener investoren og fotballrådgiveren Christian Eidem slo eller stakk forretningsadvokat Einar Greve med et vinglass på Oslos beste vestkant.

06.06.18 21:53

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Onsdag var tredje og siste dag av rettssaken hvor Eidem er tiltalt for grov kroppsskade mot forretningsadvokat og investor Einar Jørgen Greve.

I sin avsluttende prosedyre la aktor ned påstand om at investor og fotballrådgiver Christian Eidem skulle dømmes til fengsel i ett år og to måneder. I tillegg mener politiet han skal dømmes til å betale saksomkostninger på 15.000 kroner.

BAKGRUNN: Millionær-oppgjør etter festslagsmål i Oslo vest

Eidem ble dermed ikke trodd på sin forklaring om at han førte glasset opp i ansiktet på Greve som en reflekshandling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiadvokat Renate Myhre Medby ved Oslo politidistrikt. Foto: Paul Weaver / Nettavisen

- Tiltalte slo fornærmede med et glass. Deretter oppstod det et basketak hvor tiltalte aldri slapp glasset han hadde i høyre hånd. Han brukte glasset aktivt, det er da de øvrige skadene på fornærmede ble påført, sa aktor Renate Myhre Medby i sin avsluttende prosedyre onsdag.

I skjerpende retning anførte Medby at det var et stort farepotensial i det Eidem hadde gjort og alvorsgraden.

- Tiltalte har heller ikke vist noen form for anger eller empati for skadene fornærmede (Greve) ble påført.

Forsvarer: - Eidem skal frifinnes

Eidems forsvarer Mette Yvonne Larsen var i sin avsluttende prosedyre krystallklar på at hennes klient skulle frifinnes.

- Eidem skal frifinnes. Det er ikke konstatert nødvendig grad av skyld. Gjester på festen og vitner har betegnet håndgemengene mellom Eidem og Greve som hanekamp, boksekamp og slagsmål. Jeg minner om at begge har vært under etterforskning i saken, sa Larsen.

Dette var en hentydning til at Greve også har vært under etterforskning for vold mot Eidem, men denne saken ble endelig henlagt av Riksadvokaten, Norges høyeste påtaleenhet.

Det politiet mener er en klar voldsepisode skjedde i oktober 2016 på en innflyttingsfest på Frogner på Oslos beste vestkant. Greve fikk skader i ansiktet, halsen, brystet og magen, med et hvitvinsglass, ifølge politiet.

- Det foreligger en alvorlig hendelse, alvorlige skader, men det foreligger ikke skyld, sa Larsen i sin prosedyre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Investor og fotballrådgiver Christian Eidem. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Ole Eikeland / Nettavisen

En rekke vitner har forklart seg om at foranledningen til voldshendelsen skyldes at Greve har opptrådt aggressivt og konfronterende. Øyenvitnet og festdeltaker Hans Remi Kittelsen forklarte også at Greve tok tak i skjortekragen til Eidem slik at han dunket hodet i veggen.

Kittelsen er også forretningspartner av Greve.

I tiltalen heter det:

«Torsdag 27. oktober 2016 ca. kl. 21.30 i XX i Oslo, slo og/eller stakk han Einar Jørgen Greve i ansiktet, halsen og på kroppen med et glass slik at Greve ble påført et kutt i kinnet på ca 4 cm, et kutt i halsen og flere kuttskader i brystet og mageområdet. Som følge av hendelsen har Greve tre arr i ansiktet og flere arr på halsen, brystet og magen.»

- Tiltalte skal dømmes i tråd med tiltalebeslutningen, mente aktor.

Hun trakk i formildende retning frem at Greve har vært med å provosere frem voldshandlingen.

I retten tirsdag kunne de to rettsmedisinerne, Per Hoff-Olsen og Lars Uhlin-Hansen ikke utelukke at skadene kom etter at Eidem hevet hånden med glasset i en reflekshandling for å beskytte seg.

På direkte spørsmål fra Larsen i retten svarte begge rettsmedisinerne "nei" på om de kunne utelukke Eidems forklaring om at han begikk en reflekshandling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mette Yvonne Larsen forsvarer Christian Eidem. Foto: Paul Weaver / Nettavisen

I retten sa Greve at han ikke er en voldelig person.

- Det er godt mulig han aldri har vært voldelig før, men Greve er voldelig to ganger på denne festen. Det er det ingen tvil om, sa Larsen.

- Greve utsetter Eidem for ulovlige angrep. Først i andre etasje da han dyttet Eidem ned i sofaen. Deretter fulgte han etter Eidem ned til første etasje hvor han oppfordret Eidem til å være med utenfor og slåss. Eidem forsøkte også å overse Greve, sa Eidems andre forsvarer Bendik Falch-Koslung i sin del av den avsluttende prosedyre.

- Greve erkjente i retten at han ville ta et oppgjør ute. Deretter har Eidem forklart at han kjente at det strammet seg til i halsen etter at Greve tok tak i ham med sin venstre hånd. Dette er også et ulovlig angrep.

Aktor var samstemt i at angrepene fra Greve var ulovlige angrep. Den kjente forretningsadvokaten ble aldri tiltalt for dette.

Greve anmeldte Eidem dagen etter å ha blitt stukket med hvitvinsglasset. Den påfølgende dagen gikk Eidem til motanmeldelse av Greve for kroppsskaden han var blitt påført. Men Eidems anmeldelse altså henlagt.

Aktor: - Ikke reflekshandling

Eidem har forklart i politiavhør og i retten at han handlet i nødverge og/eller "vimsete" med armene. Dette ble han altså ikke trodd på av aktor.

- Det er ikke et resultat av en reflekshandling eller "vimsing", sa Medby.

- Han klarer heller ikke å bestemme seg for om han skal anføre at han handlet i nødverge eller om handlingen hadde andre forklaringer.

I voldsepisoden ble Eidem også påført skader i hodet og fikk flere kutt på hendene som ble fylt med blod.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eidems forsvarere Mette Yvonne Larsen og Bendik Falch-Koslung. Foto: Paul Weaver

- Hele kvelden er det Greve som er den aggressive, den hissige og pådriver til konflikten. Eidem prøver å ignorere ham. Eidem må frifinnes fordi hans handling er foretatt som et lovlig nødverge, sa Falch-Koslung.

Les også: Blodet fløt etter millionærkrangel

En lege, Morten Smedsrud, bekreftet også at Eidem hadde blitt påført et ribbeinsbrudd da han vitnet i retten. Ifølge Eidem skal dette ha skjedd da han i det første av to basketak ble dyttet av Greve og traff en høyttaler.

Forretningskvinnen Silje Christine Augustson forklarte også i retten at hun hadde forhindret Greve i å slå Eidem med knyttet neve.

På åpningsdagen av rettssaken kom både tiltalte Eidem og Greve med en rekke negative karakteristikker og påstander mot hverandre.

Flere millionærer vitnet

  • Til rettssaken var det kalt inn en rekke vitner, mange av dem millionærer i finansbransjen og investorer.
  • Rune Rinnan, som har en rekke roller i norsk næringsliv
  • Fondsforvalter Suna Fikret Alkan
  • Eiendomsinvestor Andreas Teilman
  • Siviløkonom Stina Therese Egeland Nordeng
  • Den kjente investoren Lars Staff
  • Eiendomsmegleren Anita Michelle Krefting (hun er også samboer med Einar Greve)
  • Investor og tidligere alpinist Odd Sørli

En rekke leger har også vitnet i saken.

Mandag angrep forsvarer Mette Yvonne Larsen politiets arbeidsmetoder.

- Eidem har også engasjert en polititekniker som tidligere har jobbet i Kripos. Politiet har ikke foretatt noen befaring eller politifaglig gjennomgang. de har heller ikke foretatt en rekonstruksjon av hendelsen, sa hun.

Av vitnene som forklarte seg mandag, fortalte de delvis om ting de hadde sett og registrert som gikk i favør av både Eidem og Greve.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.