Alfheim innledet torsdag sin prosedyre mot Cappelen, som er tiltalt for å ha innført over 16 tonn hasj fra 1993 fram til han ble pågrepet i 2013.

Cappelens troverdighet står svært sentralt i den høyprofilerte rettssaken. Det er hans forklaring som ligger til grunn for at den pensjonerte politimannen Eirik Jensen står tiltalt for korrupsjon og medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj.

– Bevisførselen viser at Cappelen på veldig mange områder snakker sant. Han er troverdig, uansett hvor mye man misliker ham, slo Alfheim fast i retten.

Støttes

Samtidig bør man være skeptisk til tilståelser som har et tydelig moment av egeninteresse, påpeker han.

– Men man må ikke avvise dem av den grunn. Man må se på om tilståelsen støttes av andre omstendigheter. Og det gjør den her, sa Alfheim, som i retten trakk fram en rekke eksempler på ting han mener styrker Cappelens troverdighet.

Jensens forsvarer John Christian Elden har tidligere omtalt Cappelen som en «lystløgner». Selv blånekter Jensen for enhver befatning med Cappelens hasjimperium, men hevder derimot at Cappelen var en av hans viktigste informanter.

Enestående

Rettssaken mot Cappelen og Jensen omtales som enestående i norsk historie.

– Vi har aldri tidligere hatt en sak med så stort omfang i Norge. Det er også uvanlig at han har hatt hjelp fra en politimann, attpåtil en som er knyttet til SO (Spesielle Operasjoner), sa førstestatsadvokaten og siktet til den tidligere politimannen Eirik Jensen, som Cappelen hevder hjalp til med hasjinnførselen.

Les også: Tidligere Jensen-kollega: - Minnet ikke om en korrupt politimann

– Himmelrike

Alfheim understreker samtidig at selv om saken er enestående i Norge, finnes det en rekke eksempler internasjonalt på at narkoligaer betaler korrupte politifolk for å se en annen vei. I retten viste han til at både i Sverige og Finland pågår det nå lignende saker.

– Det er himmelrike å få en politimann med i et slikt samarbeid, sa Alfheim.

Les også: Denne kvitteringen kan felle Eirik Jensen

Alfheim fører aktoratet mot Cappelen, mens Spesialenheten for politisaker har ansvar for bevisførselen mot Eirik Jensen. De går i gang med sin prosedyre fredag.

122 vitner har forklart seg, mens tre forklaringer er lest opp i maratonsaken som har vart i fem måneder. I tillegg er 6.000 sider med dokumentasjon lagt fram.

Les også: Lagmannsretten reduserer straffene for Cappelens hasjkollegaer

Vil ha strafferabatt

Cappelen erklærte seg skyldig da rettssaken startet i begynnelsen av januar.

Hans forsvarere, Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling, har allerede gjort det klart at de mener Cappelen skal ha en solid strafferabatt for tilståelsen.

Les også: Tidligere sjef for Eirik Jensen: - Begrepet «møkkete tjenestemann» ble brukt om ham

Straffen kan også reduseres dersom en tiltalt gir opplysninger til politiet om straffbare forhold som politiet ikke kjente til tidligere. Om Eirik Jensen blir funnet skyldig i å ha hjulpet Cappelen med hasjimporten, slik Cappelen hevder, kan dette dermed bety ytterligere strafferabatt for Cappelen.

(©NTB)