RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alarmen gikk før forliset

Sist oppdatert:
En maskinalarm som gikk noen timer før «Server» grunnstøtte, kan bli sentral i sjøforklaringen.

(iBergen.no) Det er losen som var med skipet fra Årdal og ut i Fedjeosen som kommer med opplysningen i sin forklaring.

- Losen har som ett av tre punkter i sin forklaring at det gikk en maskinalarm som han så ved siden av kartbordet oppe på broen. Losen registrerte også at kapteinen og maskinsjefen snakket sammen. Han selv mottok ingen informasjon i forhold til det tekniske, sier distriktssjef i Kystverket, Johan Erik Hagen til iBergen.no.

På Kystverkets nettsider kan du på et interaktivt kart se hvor losen ble satt av og ruten til «Server» videre før grunnstøtingen. Se kartet nederst i artikkelen

Kan bli sentral i sjøforklaringen
Opplysningene fra losen som var ombord, kan fort vise seg å bli sentral i sjøforklaringen som starter onsdag.

- Det er kapteinen som har ansvaret for skipet - losen har gjort en observasjon og har registrert denne. Men det er ikke unaturlig at det går en maskinalarm ombord i et skip. Det skjer stadig vekk siden mange av alarmene er følsomme. Men vi forutsetter selvsagt at kapteinen har ført en skipslogg, så det vil bli helt naturlig å spørre kapteinen om alarmen i sjøforklaringen, sier Hagen.

Alt så normalt ut
Mye tyder i dag på at årsaken til at skipet gikk på grunn, var at det ikke hadde var nok ballastvann. Men dette er noe kapteinen har ansvar for og ikke losen.

- Vi forutsetter at kapteinen har skipet sitt seglingsklart og at alt er i henhold til regelverket. Losen har bare ansvaret for det navigasjonsmessige. Og det meste forløp som normalt los-oppdrag, sier Hagen.

- Hva annet har losen forklart?
- Han har forklart at han hadde med seg to los-aspiranter ombord i skipet og at disse vekselvis fikk navigere skipet under hans oppsyn vel 40 minutter før skipet ankom Fedje. Alt foregikk etter rutinemessige prosedyrer og skipet holdt rett kurs hele veien. Losen har også skrevet i sin rapport at ca midtveis ga kapteinen beskjed om at kokken ombord kuttet av seg en finger og at han trengte et besøk på legevakten.

Det ble da bestemt at kokken skulle være med de tre losene ombord i los-båten da skipet ankom Fedje for at han skulle få nødvendig legeoppsyn.

Losen hoppet av
Vanligvis er losen med helt til skipene når grunnlinjen - det vil si helt ut til de ytterste skjærene. Men været fredag kveld tillot ikke losen å gå i losbåten så langt ute. Dermed gikk losen, de to aspirantene og den skadde kokken av på Fedje - 55 minutter før grunnstøtingen.

- Hadde denne ulykken skjedd om losene hadde blitt værende ombord?
- Det er et hypotetisk spørsmål. Det er en helt normal prosedyre og generell losplikt at losen går i losbåten litt lengre inn enn grunnlinjen i slike forhold for deres egen sikkerhet. Dette skjer svært ofte. Losen skisserte også opp den videre seglingsruten for kapteinen som han samtykket i. Denne ble fulgt til under ti minutter før grunnstøtingen. Da gikk det veldig fort - en kunne se at skipet sakket farten og gikk mot nord da det skulle gått mot vest, sier Hagen som legger til at losen er en svært erfaren og at han har fulgt sine prosedyrer til punkt og prikke.

Dette blir også bekreftet av Losoldermann Kristian Larsen.

- Det er sikkerheten som først blir ivaretatt. I dette tilfellet hadde de også med seg en kokk som var skadet og derfor bestemte losen i samråd med skipsføreren at de skulle forlate båten. I tillegg var denne båten så pass høy at det måtte rigges en såkalt kombinasjon. Det består av den vanlige gangveien samt en losleider. Dette er veldig sårbart hvis det blir slingring opg her måtte vi ta alle forhåndsregler. Dette er det også internajsonale regler for, sier Larsen til iBergen.no.

Kontakt sju minutter før smellet
Etter at kapteinen hadde godkjent den videre seilingsruten forbi Fedje, hadde Trafikksentralen på Fedje også skipet oppe på sine monitorer. Også her så de meste normalt ut.

- Trafikksentralen var i kontakt med skipet til sju minutter før det gikk på grunn. Kapteinen ble bedt om å holde en vestlig kurs og dette bekreftet han at han gjorde. Men de siste minuttene kunne en se at skipet sakket farten og gikk mot nord. Da ble maskinens fremdriftskraft mindre enn vind og strømforhold som dermed flyttet skipet sidelengs, sier distriktssjef i Kystverket, Johan Erik Hagen til iBergen.no

I normalt vær, seiler skipene ut Holmengrå, men i slike forhold som var fredag kveld ble det besluttet å ta en rute som gikk rundt Fedje.

- Dette er en helt vanlig rute å ta med hensyn til sikkerheten i slikt vær. Ruten ble avtalt mellom kapteinen og losen på forhånd, sier Hagen.

«Server» kom fra Årdal og skulle til Murmansk da ulykken skjedde. Skipet har vært i Norge ved ett tilfelle tidligere. Det var i Porsgrunn i 2001.

Se mer om ulykken på TV 2 Nyhetskanalen

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere