RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aldri sikring for Greven

Sist oppdatert:
Varg «Greven» Vikernes ble ikke dømt til sikring. Retten ønsker å utsette spørsmålet til senere. Stortinget har vedtatt lover som gjør at det aldri vil skje.

Da Varg Vikernes ble dømt til 21 års fengsel for drap tok ikke retten stilling til om han skulle dømmes til sikring, til tross for at man mente han hadde nedsatte sjelsevner. Årsaken var at regelverket da åpnet for at man kunne ta stilling til sikringsspørsmålet etter ferdigsonet straff.

Endret loven
Nå har Vikernes publisert flere tekster på Internett, der han blant annet kaller mannen han drepte for feig, noe som ville ha gjort spørsmålet om sikring høyaktuelt. Men det kan man ikke gjøre nå.

Loven ble nemlig endret av Stortinget i 2002. Sikring som begrep ble byttet ut med forsvaring, men prinsippet om at man kunne vende tilbake til spørsmålet om videre forvaring ble ikke videreført. Dermed står retten og samfunnet uten mulighet til å holde på Vikernes når han har sonet ferdig sin straff.

- Ikke mulig
- At vi ikke la ned påstand om sikring den gangen, skjedde etter anbefaling fra de sakkyndige. De mente Vikernes var så ung at det fantes gode sjanser til modning og dette var uansett noe man kunne komme tilbake til. Slik loven er i dag, er det ikke mulig å reise spørsmålet om forvaring på samme måte, sier statsadvokat Bjørn K. Soknes til Aftenposten.

I disse dager vurderer Vikernes å saksøke Staten om retten til å få prøveløslatelse. Han mener at han allerede i år burde få tidsbegrensede prøveløslatelser, mens kriminalomsorgen mener han ikke har krav på dette før i 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere