Alenemødre har det verst i jula

Foto: (Scanpix)

Kirkens Bymisjon opplever rekordstor pågang fra mennesker som ber om mat eller pengestøtte til jul, og det er alenemødrene som sliter mest.

19.12.03 11:52

Kirkens Bymisjon i Oslo deler hvert år ut omtrent en million kroner i legatmidler og 1100 matesker til hjelpetrengende før jul. Rundt 500 mennesker får et pengebeløp som forsterkning når jula kommer. I år har 900 forhåndssøkt om økonomisk hjelp, og dette er ny rekord.

- Flere føler seg tvunget til å søke denne typen midler nå enn tidligere, og dette tyder på at nøden blant de fattigste bare vokser, skriver informasjonssjef Per Frogner i Kirkens Bymisjon Oslo i en pressemedling.

Ber ikke om luksus
Frogner sier at det er alenemødre som ser ut til å ha det vanskeligst blant dem som søker økonomisk støtte. En voksende gruppe hjelpetrengende er eldre innvandrere uten pensjonsrettigheter.

- Flere av søkerne har ikke mer enn 40 000 kroner å leve for på årsbasis. Ingen av dem som tar kontakt med oss ber om juleluksus. Søkerne trenger midler til det mest nødvendige i juletiden: Vintertøy, sko, mat, gaver og dekning av litt reiseutgifter, sier Frogner

- Fattige hele året
Kai Rune Myhrer, som nå er i ferd med å starte et selvhjelpssenter i regi av Kirkens Bymisjon, mener at fattigdommen kommer bedre til syne i jula. Han mener at alle bør jobbe for større rettferdighet.

- Det er viktig at både publikum og politikere ser betydningen av langt bedre fordelingsordninger enn vi har i dag. Fattigdom skaper isolasjon, usynlighet og ensomhet. Det er en samfunnsmessig utfordring å skape miljøer og systemer som gir mennesker anledning til å komme seg ut av fattigdommen, sier Myhrer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag