Men da han hørte en annen Aleksander–Walmann fra JOWST–synge «Grab The Moment».–Da grep jeg øyeblikket og sa ja.

Alexander Rybak tumlet med tvil om han hadde låt god nok for Melodi Grand Prix, da han hørte en annen Aleksander–Walmann fra JOWST–synge «Grab The Moment».–Da grep jeg øyeblikket og sa ja.

Det var for litt over et år siden, forteller Rybak til NTB. Da hadde han låten «That's How You Write a Song» på lur, og hadde blitt forespurt av NRKs MGP-sjef Stig Karlsen.

– Vi har ønsket oss Alexander Rybak tilbake i nær 10 år, sier Karlsen til NTB.

– De er bare høflige og rause mot meg, hevder Alexander Rybak, som likevel bekrefter at han og NRK opp gjennom årene har vært «innom tanken».

– Det er et lite land, og man blir spurt om man er interessert med jevne mellomrom. Da har jeg tenkt «ja, kanskje det». Men jeg har aldri følt at jeg har en sang som fortjener å ta plassen blant låtbidragene, sier Rybak til NTB, der han står midt i sirkuset som hans tilbakekomst til Melodi Grand Prix forårsaket da låtene ble offentliggjort mandag i Store Studio.

Diskofele?
Men for litt over ett år siden følte Rybak at han hadde en låt som satt. Han var på ny blitt spurt av NRK, og vurderte det.

– Akkurat da hørte jeg Aleksander sang om «Grab The Moment» – og da tenkte jeg, «ja, da gjør jeg det».

– Det er så mange gode tekster i år. Min tekst handler om det å få ned tankene sine på papir, tørre å tro på seg selv og talentet sitt, sier Alexander Rybak, som for noen år siden debuterte som barnebokforfatter – og er svært opptatt av å snakke direkte til sine mange unge fans også musikalsk.

Musikkvideoen til «That's How You Write a Song» starter da også med en ungjente som sender ham et brev og spør hvordan man skriver en sang. Og sangen er svaret hans – i en musikkstil som er nokså annerledes enn den evige «Fairytale» fra 2009.

Men som Rybak sier: – Det ligger vel en fele et eller annet sted, og så håper jeg å få med meg gode dansere.

Bunn og topp
– Hvem er den sterkeste konkurrenten din?

– Det er så mange virkelig bra, i ulike sjangre, sier Rybak, som likevel røper at Nicolines låt «Light Me Up» faller i smak.

– Det blir hard konkurranse, tror MGP-veteranen, som sier han bare gleder seg – og at det «er ingenting å grue seg til».

– Jeg har sett for meg bunn og middels og topp. Det viktigste er at via Melodi Grand Prix når sangen ut til mange flere enn uten Melodi Grand Prix. Det er en sang som fortjener Spektrum-scenen.

– Jeg har rutinen. Men den beste sangen vinner som oftest. For en måned siden gjorde jeg unna den siste av 48 julekonserter, og jeg håper det er kjernepublikummet som også ser på Melodi Grand Prix, sier Rybak til NTB.

Grand Prix-klubben heier
President Morten Thomassen i den norske MGP-klubben karakteriserer Rybaks låt som «discorytmer de luxe» på sin blogg, og synes det er kult at han stiller opp igjen.

– Det er gøy at det er med en totalt annerledes låt, i et annet musikalsk landskap, og at han tør å satse. Selv om Alexander Rybak i 2018 ikke er like unik som i 2009, da han kom som et jordskjelv med en tsunami av en låt, sier Thomassen til NTB.

Nicoline synger låten «Light Me Up» – skrevet sammen med blant andre Johan Larsson fra OnklP & Slekta – på en måte som Rybak sammenligner med «enda bedre enn Miley Cyrus». Hun sier at hun liker hans låt også.

– Det blir litt av et press, sier yndlingen fra «Stjernekamp».

– Blir en ære
Aleksander Walmann, som intetanende inspirerte Rybak til å trå til i årets Melodi Grand Prix, er selv å finne blant konkurrentene med låten «Talk to the Hand». Den var fjorårsmakker Joakim «JOWST» With Steen med på å skrive – men han ville sitte i salen og se på denne gangen.

At nettopp Alexander Rybak er med i årets finale, gjør at Walmann karakteriserer det som «en desto større ære å delta».

– Det har aldri vært et sterkere år, både med tanke på låtene og på det internasjonale hitpotensialet, sier Walmann, som alltid har sett Melodi Grand Prix på TV med sin musikkglade familie. At han får delta året etter at han var med på å sikre Norge en hederlig 10. plass i finalen, kommenterer han slik:

– I fjor var det mest fantastiske eventyret jeg kunne drømme om, og nå får jeg sjansen igjen.