*Nettavisen* Nyheter.

Alkoholisme er gammeldags

80 prosent av de som søker hjelp mot rusmisbruk, er avhengig av mer enn ett rusmiddel. Det er en økning fra 20 prosent de siste ti årene.

29.08.03 13:58

Det viser tall fra landsdekkende institusjoner mot rusmisbruk.

- Ren alkoholisme finnes nesten ikke lenger. Stadig flere nordmenn som søker hjelp, er avhengig av andre rusmidler i tillegg til alkohol, sier Henrik Borchgrevink, faglig leder ved Vangseter, som en landsdekkende institusjon for rusmisbrukere.

Våtfyll og tørrfyll

Borchgrevink sier til TV 2 Nettavisen at flere og flere nordmenn drikker svært mye i helgene, og at de etter hvert blir nødt til å supplere med smertestillende medisiner for å redusere abstinensproblemene i hverdagen.

- Dette er en moderne og stadig mer utbredt samfunnstrend. Våtfyll i helga, og tørrfyll i hverdagen, kaller vi det, sier han.

Skylder på søvnproblemer, uro og stress

Stort alkoholinntak er inngangen til bruk av en rekke andre medikamenter.

- Folk som drikker mye, blir ofte nødt til å supplere med smertestillende medisiner for å klare å fungere normalt i hverdagen. De oppsøker lege og skylder på søvnproblemer, uro, stress på jobben, skilsmisse eller depresjoner, for å få sterke medikamenter. I bunn og grunn er alkoholen ofte det grunnleggende problemet, sier han.

For rause med reseptene

Borchgrevink sier at det er flere årsaker til at nordmenn stadig bruker flere rusmidler i tillegg til alkohol.

- Det er et større mangfold av medisiner på markedet, og det er en generell alminneliggjøring av tablettbruk. I dag er det mye mer akseptabelt å komme til en lege å si at du er deprimert eller at du ikke får sove om natta. Legene har mindre vanskeligheter med å dele ut resepter, sier han.

Borchgrevink legger til at større oppmerksomhet rundt medisinmisbruk også kan være en av årsakene til at antallet registrerte blandingsmisbrukere øker.

Flere yngre jenter

Vangseter hadde i fjor 245 inntakere fra hele landet.

- Tendensen er at stadig flere yngre jenter kommer til oss. Det er i tillegg store regionale forskjeller mellom bruken av medikamenter i de forskjellige landsdelene. Folk i Finnmark bruker rundt halvparten så mye medisiner mot psykiske plager som folk i Oslo, Østfold og Agder-fylkene, sier Borchgrevink.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.