RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Alle» får seg dame i Oslo

Sist oppdatert:
Er du mann mellom 20-29 og sliter med damene - reis til Oslo. Her er det nok til alle.

(iOslo.no) Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det i Oslo er en stor overvekt kvinner i aldersgruppen 20-29 år. Det er nesten 5000 flere jenter enn gutter i denne aldersgruppen i hovedstaden, mens det i de andre store byene er stikk motsatt, viser tallene, som ble offentliggjort torsdag.

På vill mannejakt
Mens det i Oslo er 44.800 menn mellom 20 og 29 år, er det 49.200 kvinner i samme gruppe. Det vil si at rundt 4400 damer i Oslo enten må finne seg andre steder å lete, eller gå utenfor sin aldersgruppe. Årsaken kan være at mange unge jenter velger å flytte til hovedstaden.

- Dette viser bare at kvinner lettere flytter på seg og at de flytter tidlig, sier Helge Brunborg, forsker ved Statistisk Sentralbyrå til iOslo.no.

- Hva skyldes det?

- Det kan være mange grunner. Tilbud til kvinner der de kommer fra, for eksempel. Det vi ser i det siste, er at kvinner i større grad enn menn tar høyere utdanning og at mange menn som jobber på tradisjonelt mannlige arbeidsplasser i distriktene er vanskeligere å flytte på, sier Brunborg.

- Dette ville sett enda skjevere ut om det ikke hadde vært for arbeidsinnvandringen, spesielt fra Polen, og de baltiske landene, sier Brunborg.

Må være litt mer hard-to-get
På Evita kaffebar på Grønland sitter Eline Garmaker og og Yngvild Nyborg. De er begge 26, midt i aldersgruppa, og begge to er solid hekta på sine menn. Eline er gift med barn, og Yngvild har kjæreste. De har, kanskje ikke uventet, ikke merket noe til virkeligheten bak tallene fra SSB.

- Det er ganske slitsomt å gå på byen, og det er ofte det er umulig å bevege på seg uten å bli sjekket opp, sier Eline.

Hun har aldri egentlig opplevd å være i klart overtall på utesteder, men mener det ikke ville utgjort noen stor forskjell.

- Hvis menn skal benytte seg av at de er i overtall, må de jobbe litt hardere. De må jo vite om det først, og så må de være litt søtere. Det gjør ikke noe om de er litt mer hard-to-get også, sier hun.

Det snur snart
Men venter man for lenge med damejakten, blir det verre. I neste aldersgruppe - 30-39 - er tallene langt mindre lystig lesning, for Oslo har langt flere menn enn kvinner i denne aldersgruppen. 56.200 menn mot 51.600 kvinner er et solid underskudd.

Rapporten viser også at vi har en voldsom befolkningsvekst og har passert 4.7 millioner mennesker. Så mange mennesker har det aldri bodd i Norge.

Innvandring fra EØS land er den viktigste årsaken, hevder SSB.

Her ser du folketallene

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere