RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle foreldres skrekk

Sist oppdatert:
«Anne» fikk sjokk da hun oppdaget at dagmammaen lå og sov på sofaen i stedet for å passe barna.

For to år siden opplevde «Anne» alle foreldres mareritt. Dagmammaen som barna hennes hadde gått til et helt år, viste seg å ikke være egnet til å ta seg av barn. «Anne» sier hun fikk sjokk da hun også oppdaget at dagmammaen hadde til sammen åtte barn som hun passet på.

- Moren til ett av de andre barna hos dagmammaen slo alarm. Hun hadde ved flere anledninger funnet dagmammaen liggende på sofaen og sove, forteller «Anne» (31) til Nettavisen.

«Anne» er ikke hennes egentlige navn, men et oppdiktet et. Den 31-årige kvinnen fra Østlandet ønsker å være anonym.

Statsminister Jens Stoltenberg og tidligere næringsminister Børge Brende har innrømmet å ha hatt det. Tre svenske ministre likeså. Svart dagmamma er svært utbredt. Fortvilte foreldre som ikke får barnehageplass til sine små, tyr til dagmamma – oftest en som ikke betaler skatt for jobben.

Løy
«Anne» oppdaget at dagmammaen hadde løyet om hvor mange barn hun passet.

- Hun sa til meg at hun passet mine barn, pluss et par til. Det viste seg imidlertid at det til tider var hele åtte barn i leiligheten, forteller «Anne».

Hun og mannen betalte 6000 kroner til dagmammaen for sine to barn. I de periodene dagmammaen passet åtte barn, fikk hun 24.000 kroner rett inn på kontoen. I tillegg hevet kvinnen uføretrygd.

- Dagmammaen tjente seg rik på å ligge og sove, sier «Anne» fortvilet.

Dagmammaer dømt
I Tromsø ble to dagmammaer i fjor dømt til samfunnstraff for svart arbeid.

- De hadde til sammen 10-12 barn uten at de oppga arbeidet til beskatning, forteller rådgiver Randi Iversen ved fylkesskattekontoret i Troms til Nettavisen.

I perioden 1997-2001 tjente den ene kvinnen over 1 million kroner svart, mens den andre innkasserte over 870.000 kroner.

- Vi har en sak som er oppe i likningsnemda nå, der en dagmamma tjente over 400.000 kroner svart, forteller Iversen.

Prioriterer ikke
Men det er langt mellom de svarte dagmammaene som blir avslørt.

Skattedirektoratet opplyser til Nettavisen at de ikke prioriterer å jakte på dagmammaer som jobber svart. De er ute etter de virkelig store skattesnylterne.

- Vi er i stor grad avhengig av tips fra publikum om dette. Bare på en måten kan vi få tatt de svarte dagmammaene, sier informasjonsrådgiver Lise Halvorsen i Skattedirektoratet til Nettavisen.

Vil ikke sladre
«Anne» kjenner til mange dagmammaer i distriktet der hun bor – bare én av dem jobber hvitt. Hun vil ikke sladre på dem.

- Jeg vet det er mange foreldre der ute som er i knipe og trenger barnepass. Jeg vil ikke ødelegge for dem, sier tobarnsmoren.

Hun har selv følt på kroppen hvordan det er å ikke få barnehageplass.

- Da jeg skulle tilbake på jobb etter fødselspermisjonen, var det helt umulig å få barnehageplass. Dessuten kjente vi ingen som passet barn der vi bodde, og måtte søke etter dagmamma i avisa.

Ingen av dagmammaene som henvendte seg til «Anne», var villig til å jobbe hvitt, det vil si at de er registrert hos likningsmyndighetene og betaler skatt.

Etter å ha avslørt dagmammaen som sov på sofaen, ringte «Anne» på nytt til den kommunale barnehageformidlingen i kommunen.

- Jeg gråt og tryglet om å få barnehageplass til mine to barn, men fikk det ikke. Jeg var helt fortvilet. Men det hjalp ikke.

Først i høst – etter tre år hos fire forskjellige dagmammaer – fikk «Annes» to barn omsider barnehageplass.

2 av 3 jobber svart
I 2003 var mer enn hvert tiende barn under 3 år hos dagmamma på heltid, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det finnes ingen ny oversikt over hvor mange dagmammaer på markedet som jobber svart.

Tidligere overslag gjort av SSB viser at to av tre dagmammaer jobber svart.

- Hva skal vi som foreldre gjøre, når vi ikke får barnehageplass og ingen dagmamma vil jobbe hvitt, lurer «Anne».

Hun synes det var grusomt å levere barna til en kvinne hun ikke kjente.

- Jeg visste ikke hva jeg leverte ungene til. Jeg vurderte å si opp jobben for å være hjemme og passe barna mine. De betyr jo mest i verden.

Er du dagmamma og jobber svart? Da vil vi gjerne prate med deg! Ring oss på 21006010 eller mail oss på vaktsjef@nettavisen.no- vi lover deg full anonymitet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere