*Nettavisen* Nyheter.

Alle først i vaksinekøen

Dersom fugleinfluensaen utvikler seg til en epidemi mellom mennesker, vil du ha krav på vaksine like raskt som statsministeren selv.

24.10.05 14:35

- Vi regner ikke med å lage noen køordning for de som skal vaksineres dersom vi får en fugleinfluensa som smitter mellom mennesker. Vår strategi er at alle skal vaksineres, og det skal skje fort, sier direktør i Folkehelseinstituttet (FHI), Geir Stene-Larsen til TV 2 Nettavisen.

Helsepersonell først
Ifølge pandemiplanen på nettsidene til Sosial- og helsedirektoratet foreligger det en liste over hvem som skal prioritereres dersom det kommer en pandemi. Det er ambulansepersonell, helsepersonell , regjering og storting. Personell innen strøm- og vannforsyning, offentlig transport og telekommunikasjon, samt politi og brannvesen, forsvarspersonell, sivilforsvaret og begravelsesbyråansatte skal også prioriteres.

- Vi mener nå at det ikke vil bli nødvendig å prioritere på denne måten. Det vil være mer arbeid å holde en slik køordning oppdatert enn å vaksinere alle fortløpende, sier Stene-Larsen.

TV 2 Nettavisen får dette bekreftet også hos Sosial- og helseidrektoratet. Strategien Norge har valgt, baserer seg på vaksine for alle. Dersom det blir nødvendig med en prioritering, vil det være de nevnte gruppene som blir vurdert.

FHI ser det likevel som hensiktsmessig at helsepersonell får vaksinen først.

- De skal jo vaksinere andre, sier Stene-Larsen.

Svake grupper
Som et ledd i forberedelsen på en mulig influensapandemi ønsker Folhelseinstituttet likevel at eldre og folk i risikogruppene skal vaksinere seg mot influensa hvert år framover.

- Vi ønsker å få i gang en rutine for influensavaksinasjon og pneumokokkvaksine for alle som er fylt 65 år, har hjerte og karsykdommer, lungelidelser eller har diabetes. De har størst risiko for å bli syke, sier Stene-Larsen.

Det såkalte eldre-vaksinasajonsprogrammet skal settes i gang for alvor neste år, uavhengig om fugleinfluensaviruset kommer til Norge og om det bryter ut som en epidemi mellom mennesker.

- Med en kontinuerlig vaksinering av disse gruppene regner vi med å forhindre mellom 400- og 500 dødsfall i året som skyldes influensa eller ettervirkning av dette, sier folkehelsedirektøren.

Fart i kommunene
Folkehelseinstituttet instruerer nå norske kommuner til å være klare for massevaksinasjon hvis nødvendig.

- Hvis influensaen kommer hit til landet, vil vi få spredt beskjeden om dette gjennom media. Da er det opp til kommunene å sette i gang sine planer, sier Stene-Larsen.

I enkelte kommuner kan det bli massevaksinering i en idrettshall, mens for andre er det kanskje hensiktmessig at det skjer hos fastlegen.

- Kommer statsminister Jens Stoltenberg til å bli oppsøkt av lege på kontoret?

- Nei, antagelig ikke. Oslo kommune har sin egen plan for dette. Men Folkehelseinstituttet har en egen vaksinasjonslab som kan brukes av statsansatte, sier Geir Stene-Larsen.

Norske myndigheter føler seg ellers godt forberedt. 1,4 millioner doser medisin mot influensa, Tamiflu, er innkjøpt og ligger lagret. Det er også gjort avtale om produksjon av vaksine til 4 millioner nordmenn dersom fugleinfluensaviruset utvikler seg til pandemien en frykter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag