RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle tiltalte nekter skyld i historisk terrorrettssak

Sist oppdatert:
For første gang skal retten ta stilling til forbudet mot å delta i og støtte en terrororganisasjon. Tre tiltalte menn nekter straffskyld når saken kommer opp i Oslo tingrett tirsdag.

Det vesentligste av gjerningsbeskrivelsen i tiltalepunktene mot de tre tiltalte synes ubestridt. To av dem har vært i Syria og kjempet for Den islamske staten (IS), og én av disse og hans yngre bror skal dessuten ha handlet inn såkalt stridsutstyr som skulle sendes til en tredje bror som kjempet for IS i Syria.

Likevel vil de tre nekte straffskyld når de tirsdag morgen blir spurt om hvordan de stiller seg til tiltalen om brudd på straffelovens paragraf 147 d: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».

Fakta:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Paragraf 147 d i straffeloven sier at man kan straffes med seks års fengsel hvis man «danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon».

* Tiltalte 1, norsksomalisk mann (30). Skal ha kjempet med våpen for Den islamske staten (IS) i Syria.

* Tiltalte 2, norskalbansk mann (28). Skal ha kjempet med våpen for IS. Skal også ha kjøpt «stridsutstyr» som skulle sendes broren, den nå drepte Egzon Avdyli, i Syria.

* Tiltalte 3, norskalbansk mann (25) og bror til 28-åringen. Skal ha kjøpt «stridsutstyr» som skulle sendes broren, den nå drepte Egzon Avdyli, i Syria. Han er også tiltalt for besittelse av ulovlige våpen og for å ha hatt dem med seg på kjøretur.

* Saken går for Oslo tingrett fra 24. februar til 27. mars. Kilde: NTBDe to brødrene på 25 og 28 år er brødre til Egzon Avdyli, som ble drept i Syria i fjor. Den siste er en 30 år gammel norsksomalier. Alle har nær tilknytning til det ytterliggående islamistiske miljøet på Østlandet.

Det er første gang den spesielle paragrafen ligger til grunn for en rettslig behandling. Prosessen som innledes tirsdag, kommer til å sette en grense for hvor langt man kan gå i å utøve sympatier til ytterliggående bevegelser. I definisjonen av hva som skal regnes som en terrororganisasjon, har Det nasjonale statsadvokatembetet lagt til grunn FNs oppføring av ISIL, nå IS, på sin liste over terrororganisasjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere